DIN TRANSILVANIA

Deputatul USR, Cristina Iurișniți, a sesizat Avocatul Poporului

Deputatul USR, Cristina Iurişniţi a sesizat Avocatul Poporului cu privire la încălcările şi limitările abuzive ale drepturilor şi libertăţilor fundamentate ale cetăţenilor care aparţin minorităţilor naţionale.

În luna august, prin Ordonanţa Guvernului 9/2018, Guvernul a interzis învăţătorilor din învăţământul primar, care aparţin minorităţilor naţionale, să mai predea ore de Limba şi literatura română. Prin această măsură controversată, elevilor li se încalcă dreptul constituţional de a fi instruiţi în propria limbă maternă, iar mai mult decât atât, dreptul la muncă al învăţătorilor va fi îngrădit abuziv.

Aceste dispoziţii ale Ordonanţei 9/2018 afectează în mod direct activitatea didactică a şcolilor, bulversând, cu 3 săptămâni înainte de începutul anului şcolar, zeci de unităţi de învăţământ cu predare în limba maternă.

Totodată, modul ales de Coaliţia PSD-ALDE de a legifera este profund neconstituţional prin încălcarea în repetate rânduri a procedurii parlamentare de sesizare a Camerelor şi prin nerespectarea atribuţiilor Guvernului în ceea ce priveşte legiferarea în domeniul organic. Ordonanţa simplă 9/2018, conform art. 115, alin. (1) nu poate aduce modificări Legii Educaţiei, aceasta din urmă fiind o lege organică. şi în ceea ce priveşte respectarea procedurii parlamentare, Guvernul a confundat Senatul cu Camera Deputaţilor, fapt care încă o dată evidenţiază slaba pregătire şi competenţă a actualei guvernări, dar şi complicitatea şi abuzurile Puterii.

,,Am decis să sesizez Avocatul Poporului cu privire la încălcările şi limitările drepturilor constituţionale ale minorităţilor naţionale, adresându-i acestuia rugămintea de a trimite Ordonanţa 9/2018 la Curtea Constituţională. Nu pot fi de acord cu discriminarea cadrelor didactice care aparţin minorităţilor naţionale şi nu pot permite Guvernului să bulverseze învăţământul românesc la începutul noului an şcolar. ‘ – Deputat, Cristina Iurişniţi

Deputat,
Cristina IURIŞNIŢI

VREMEA

Cluj-Napoca Cluj Romania
Predominant însorit
Predominant însorit
10°C
Vânt: 4 km/h E