POLITICĂ

Deputatul USR Cristina Iurișniți încalcă legea. A publicat fotografia cu votul său

Cristina Iurișniți, deputat USR de Bistrița-Năsăud s-a prezentat la orele amiezii, într-o secție de votare din municipiul Bistrița, pentru a-și exprima opțiunea electorală. Nimic deosebit până aici, dreptul la vot este unul consfințit prin lege. Lege pe care trebuie să o respectăm cu toții, cu atât mai mult când suntem aleși ai poporului. Acest lucru nu s-a întâmplat în cazul deputatului Iurișniți, care a fotografiat, în cabină, buletinul de vot ștampilat și a postat, mai apoi, fotografia cu opțiunea sa electorală pe Facebook, lucru interzis de lege.

Sursă foto: Observatorbn.ro

Confruntată cu numeroase comentarii în care oamenii își exprimau dezacordul vis-a-vis de gestul său de a-și publica buletinul de vot ștampilat, Cristina Iurișniți a șters fotografia și a explicat astfel gestul său:

,,Am votat azi schimbarea. Toți sunt egali în fața legii! Era evident și transparent votul meu.Dintr-o eroare tehnică si într-un moment de ,,euforie” am făcut și public acest lucru.

Aveam o fotografie cu un model de buletin de vot dinaintea scrutinului. Legea electorală în vigoare, L370/ 2004 nu interzice fotografierea. În schimb interzice continuarea mesajelor electorale.
Regret și îmi cer scuze public pentru această greșeală. Am reparat imediat eroarea pe care o regret.

În același timp nu pot sa nu remarc că avem legi electorale neclare și ușor interpretabile.
Candidați din tot spectrul politic s-au plâns că acum campania se face în precampanie.
Deocamdată respectăm cu toții normele în vigoare. Dacă va trebui să achit vreo amendă o voi face.
Când greșim, plătim”.

Fotografierea buletinului de vot este interzisă și se pedepsește cu amendă cuprinsă între 600 si 1.000 de lei. Se pare că deputatul Cristina Iurișniți a fost amendată cu 750 lei pentru publicarea buletinului de vot. Cel puțin așa rezultă dintr-un comentariu prin care Cristina Iurișniți i-a răspuns unui internaut care o felicită pentru faptul că și-a asumat ,,greșeala” de a fi publicat buletinul de vot pe Facebook.

,,Nu e nimic grav. Am șters imediat postarea, în plus mi-am asumat greșeala în valoare de 750 Ron. Unii primesc doar amendă. Mulțumesc”, a scris în urmă cu doar câteva minute pe Facebook, Cristina Iurișniți.

Upsade: Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud a anunțat că deputatul Cristina Iurișniți a fost amendat cu 2000 de lei deoarece și-a fotografiat și publicat pe Facebook  buletinul de vot cu șampila pe care a aplicat-o pe numele candidatului USR. Așadar, o amendă mult mai mare decât cea pe care o anunțase inițial deputatul Cristina Iurișniți.