Deputatul USR,Cristina Iurişniţi vrea egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi

Preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, Cristina Iurişniţi, a transpus într-o nouă iniţiativă legislativă rezultatele consultărilor cu societatea civilă de la Parlamentul României. După ce în trecut a depus amendamente la legislaţia electorală privind reprezentarea paritară, la finalul acestei sesiuni parlamentare, deputata USR va depune propunerea legislativă pentru care speră să obţină susţinerea tuturor partidelor politice. Iniţiativa prevede un procent de minim 30% reprezentare pe listele electorale pentru ambele sexe, cât şi un sistem de tip fermoar (alternare consecutivă) a candidaţilor şi candidatelor.

„În România, peste 51% dintre cetăţeni sunt femei, dar reprezentarea parlamentară rămâne una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană – doar 18% femei deputat şi senator. Avem datoria şi responsabilitatea de a găsi acele instrumente care generează egalitate de şanse şi de gen inclusiv la nivel politic, acolo unde se iau deciziile ce privesc în mod direct cetăţenii şi le afectează viaţa sub toate aspectele acesteia”, susţine doamna Cristina Iurişniţi.

Pe parcursul lunii iunie, preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse s-a întâlnit cu reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale de profil din Bucureşti şi din ţară, printre care Romanian Women’s Lobby şi Centrul de Mediere şi Securitate Comunitară. În cadrul discuţiilor s-au dezbătut subiecte precum: modificarea legislaţiei electorale, bugetarea de gen, abordarea integrată a egalităţii de şanse şi reflectarea reprezentării paritare la toate nivelurile societăţii româneşti, violenţa domestică şi hărţuirea la locul de muncă, violenţa cibernetică etc.

La consultări, preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse a subliniat necesitatea introducerii cotelor de reprezentare în legislaţia electorală şi adiacentă, conform recomandărilor Uniunii Europene şi ONU, amintind modelele altor state membre UE.

„Acolo unde femeile sunt mai prezente la nivel decizional şi politic – de exemplu, ţările nordice, Franţa sau alte ţări francofone – nivelul de trai este mai ridicat şi se înregistrează o calitate crescută a vieţii, iar studiile au arătat în mod repetat conexiunile dintre aceşti indicatori. Reprezentarea paritară este în interesul românilor, iar în 2019 şi 2020, ani electorali în România, cu atât mai mult acest subiect ar trebui să constituie o prioritate transpartinică”, a subliniat deputata USR.

Pentru sesiunea parlamentară septembrie-decembrie 2019, preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor are în vedere completarea Legii 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice cu elemente privind violenţa cibernetică, de la definirea fenomenului şi până la măsuri şi instituţii responsabile în protejarea victimelor şi pedepsirea agresorilor.

PREŞEDINTE
Cristina-Ionela Iurişniţi

3 iulie 2019

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.