OPINII

Despre amatorism în politică. Ce cred politicienii că e PNRR-ul?

Ce e PNRR ? Cum îl facem eficient și care sunt obiectivele?
De ceva timp se discută neîncetat despre Planul Național de Redresare și Reziliență și despre ce ar trebui să se facă cu banii alocați programului. Sigur că nu e greu de făcut liste cu investiții în fiecare județ și proiecte de orice fel fiindcă în România sunt multe de făcut. Nu ajung acești bani. Ne-ar trebui de zece ori pe atâția și tot ar rămâne multe de făcut.
În aceste zile, Planul Național de Redresare și Reziliență a devenit pentru unii un fel de mântuire, un loc al adunării tuturor dorințelor care sunt pe cale să devină realitate, iar a vorbi despre ele fără încetare e deja sport preferat.
Zilele astea am văzut zeci de postări despre ce ar trebui să se facă prin acest program. Drumuri expres, spitale la fiecare colț de stradă și multe construcții de orice fel.
Ce e de remarcat? În multe județe, nu doar la noi, politicienii sunt profund îngrijorați fiindcă în listele de investiții preliminare propuse de ministerul fondurilor europene nu apar marile lor proiecte.
Proiectele pe care ei nu le-au făcut și care dintr-o dată sunt apa și aerul în județul lor. Care mai de care plâng și se întristează și ne spun pe toate canalele cum se luptă pe viață și pe moarte ca drumul lor visat să se realizeze doar prin acest PNRR. Nu altfel. Nu vor fonduri europene din programul 2021-2027, nici alte forme de finanțare. Vor neapărat prin PNRR, altfel își rup hainele în piața publică. PNRR în sus și în jos fără încetare.
Ce nu știu domnii politicieni și e esențial?
Planul e unul de REDRESARE, nu e o cutie cu dorințe, nici nu e un loc de stocare a unor proiecte care nu sunt nici pe hârtie. Programul urmărește realizarea rapidă a unor proiecte ajunse la MATURITATE, nu cele care se întinde pe perioade îndelungate. De altfel toate investițiile se vor realiza rapid, fiindcă asta e și ideea, de a ameliora și redresa situația economică de după pandemie.
Proiectele din PNRR trebuie FINALIZATE până în 2026 !!!
Sigur că vor fi proiecte de extinderi de apă sau construcția de grădinițe care sunt PREGĂTITE, deci vorbim de investiții care pot începe mâine.
Să vorbești de drumuri expres în lung și lat fără a avea un singur document tehnic arată amatorism și neștiință.
Domnilor îngrijorați, drumurile expres din capul vostru s-ar putea să nu se facă niciodată fiindcă soluțiile tehnice date de specialiști s-ar putea să ne spună că pe acele trasee e mai rentabil să se realizeze o AUTOSTRADĂ. Soluția economică și tehnică încă nu o știm. Încă nu știm dacă vom avea drumuri expres în nordul țării sau doar o autostradă care să rezolve mai multe lucruri. Sigur că nu vă oprește nimeni să vă consumați timpul cum credeți dar e bine de știut cum stă treaba.
Astăzi PNRR e în faza de EVALUARE, nu sunt liste cu proiecte definitive și voi ar trebui să știți mai bine acest lucru
După 1 mai, documentul urmează să fie negociat cu Uniunea Europeană, mai precis cu Comisia Europeană, urmând ca în următoarele săptămâni să primească o formă finală acceptată de ambele părți și atunci vom ști exact care e PLANUL.
În niciun caz nu vorbim astăzi de o respingere a unor proiecte.
Și nu asta e important, dacă un proiect se va realiza printr-un program de finanțare sau altul. Unele se vor realiza prin Planul Național de Redresare și Reziliență, altele prin programele pe care le avem din exercițiul financiar european 2021-2027, iar celelalte din fonduri publice interne. Important e să se facă.
Alin Seserman