ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA, OPINII

Despre bugetul municipiului Bistrița

Distribuire articol:

Am văzut un interviu în care Ovidiu Creţu a spus că dacă ar fi avut 11 consilieri nu ştiu ce ar fi făcut. Lucruri mari, oricum. Dacă era una din multele şi obişnuitele declaraţii-degeaba ale unor politicieni de după Revelion şi Bobotează, o lăsam aşa. Dar primarul n-a glumit.

Primăria Bistriţa a reuşit şi anul acesta neperformanţa să rămână cu 4,5 milioane de euro în buget. În 2013 a rămas cu 4 milioane de euro necheltuiţi. S-a mai întâmplat şi în 2010 cu o sumă şi mai mare. Ai spune că toate sunt rezolvate în oraşul nostru şi acum ne vin ideile mai greu, iar pentru a nu face vreo greşeală, stăm cu banii în Trezorerie. Nu e aşa din nefericire. Nu ne ajung banii la câte probleme sunt.

L-am avertizat încă din luna iunie pe primarul Ovidiu Creţu că îşi dispersează energia în ţinte false şi lucrurile importante rămân pe dinafară. Fie că vorbim de tramvai sau Wonderland. I-am amintit în septembrie, în octombrie şi astăzi constatăm această realitate. I-am spus că o bună parte din criză a fost generată şi de această impotenţă administrativă. Aici nu vorbim de banii de salarii sau încălzire, aici e vorba de faptul că aceste milioane de euro merg sau nu, la firmele locale, care se întăresc sau supravieţuiesc. Aceste intreprinderi ne dau o bună parte din bani înapoi, bani cu care facem alte lucruri. Vorbim de banii pentru investiţii, pentru obiective, nu discutăm de folclor, Valentine`s Day sau desene pe asfalt. Astea se fac an de an. Fiecare leuţ este cheltuit.

E o gravă problemă de management, de pregătire a activităţii interne, a programului de achiziţii. Probabil mulţi se aşteptau ca primarul-inginer să fie mai riguros, dar realitatea e alta. Să ai în mână atâţia bani şi să îi ai degeaba, e o mare problemă. Nu îmi imaginez ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi avut 11 consilieri PSD, dar ştiu că ar fi fost o calamitate naturală pentru oraş. Şi aşa domnule primar, vedem cum este. Chiar şi atunci când vorbim de fondurile europene. Nu m-aş lăuda că patru-cinci sute de metri de pavaj şi piatră, se montează în trei ani de zile. Chiar mi se pare o mare neperformanţă.

Să vă mai spun ce trebuie să faceţi cu banii? De doi ani v-am propus personal construcția unei noi piețe agroalimentare, am inițiat proiectul pentru amenajarea străzilor Decebal, A. Mureşanu, Năsăudului, Gr. Bălan, cu iluminat arhitectural, cabluri îngropate şi piste de biciclete. Am votat toţi consilierii să facem legatură rutieră Gării-Tărpiului, construcţia podului Berăriei, vrem menajarea malurilor râului Bistriţa, a pădurii Codrişor şi a ştrandului municipal. Realizarea pistelor de biciclete, modernizarea Liceului de Muzică şi a şcolii generale nr. 4, dotarea şcolilor cu echipamente informatice, valorificarea unor puncte termice(din cele 26) cu fonduri propri sau parteneriate. Sunt o mică parte din ce e de făcut. Aştept domnule primar, aşa cum am spus în ultima şedinţă să punem împreună, din nou, aşa cum am făcut şi în 2013, problemele importante. Dar să le şi realizăm. Noi nu suntem parlamentari demagogi şi şmecheri. Am vorbit deschis, am susţinut în aceşti ani, împreună, aceleaşi peste 90% din proiecte ale oraşului. 100% nu se poate că nu suntem la fel. Voi aţi susţinut în toată luna noiembrie că sunteţi la fel, dar nici măcar asta n-a fost prea atractiv pentru alegători.

Articol apărut în 7 februarie 2015. Putea fi scris și astăzi, acesta a fost și motivul publicării în forma aceasta. Doar podul Berăriei a fost realizat. Podul nu e drept, perpendicular pe cele două maluri, dar e realizat. Ce s-a făcut în acești trei ani? Mai nimic. Din nefericire PSD chiar a reușit să adune voturi pentru a avea 11 consilieri. Ce fac ei acolo? Nu și-au publicat rapoarte de activitate. Pe unii nu-i cunoaște absolut nimeni, iar veteranii nu au făcut nimic în multele mandate. Anul trecut Ovidiu Crețu și-a bătut propriul record. A rămas în Trezorerie cu aproape 15 milioane euro.


Distribuire articol: