OPINII

Despre critica liberalismului

Autor: Robert Gabriel Ciobanu

Pare cu totul greșită ideea conform căreia, într-un regim liberal, anumite idei, opinii, valori sau credințe pot – și trebuie – să fie scutite de critică. Din contră, sistemul liberal nu cunoaște subiecte tabu sau asumpții aflate, prin însăși natura lor, în afara dezbaterii. În regimul libertății orice poate fi contestat, pus la îndoială sau apărat.

Desigur că anumite idei ne displac. Desigur că anumite credințe ne repugnă. Însă nimic nu ne dă dreptul să le interzicem. Interdicțiile și cenzura sunt reminescențe ale regimurilor non-liberale din trecut. Opinia publică poate fi în mod legitim schimbată numai prin persuasiune. Atunci când persuasiunea este înlocuită de interdicția guvernului, regimul devine mai puțin liberal.

Chiar și contestarea liberalismului este legitimă. Iar mișcările radicale care contestă liberalismul și democrația fac, fără să știe, un mare serviciu liberalismului democratic: presiunea din mediul extern obligă sistemul liberal să genereze anticorpii necesari pentru a răspunde provocărilor; în absența provocărilor, sistemul liberal intră în repaus. Pe termen lung, scutit de competiție, aflat într-o situație de monopol impusă, regimul liberal va deveni din în ce în mai ineficient și va produce bunuri publice de slabă calitate (legislație, politici publice, strategii naționale etc.).

Cheia existenței pe termen lung a regimurilor liberale este dată de gradul în care acestea pot încuraja și absorbi critica, contestarea și provocările. Cu cât mai multe subiecte și teme vor fi trecute la index și cu cât mai multe opinii, valori și idei vor fi scoase în afara criticii, asemeni unor credințe religioase în perioada medievală, cu atât probabilitatea ca regimurilor liberale să reziste în timp și să aibă capacitatea de a răspunde la diferitele provocări care vor apărarea natural scade.