OPINII

Despre interesul naţional

Autor:Adrian Papahagi

Ne explică unii că Germania e în rivalitate cu Franța, că Italia critică Franța, iar Varșovia e în dezacord cu Bruxelles-ul, deci UE nu are cum să reziste, fiindcă interesele naționale primează.

Păi, în logica asta, și Clujul e în conflict cu Bucureștiul pentru construcția unui spital și a unei centuri, și Moldova ar vrea să-și construiască extrem de necesara autostradă fără să depindă de decizia mafiei teleormănene etc. – dar asta nu înseamnă că trebuie să desființăm România.

Soluția e debirocratizarea, subsidiaritatea, controlul democratic, păstrarea banului public aproape de cetățean etc. – nu cataclismul destrămării structurilor existente.

Conservatorismul e prudent și moderat, nu inflamat și radical (Brexitul, de pildă, a fost o nebunie populistă, nu prudență conservatoare, orice ar zice amicul Hannan, savurosul Rees-Mogg sau celălalt etonian, Boris Johnson).

Să ne bucurăm deci, ardeleni, moldoveni și regățeni de România noastră și să încercăm să o scăpăm de mafia care se chinuie să o ruineze! Să îi mulțumim lui Dumnezeu că, în loc să ne omorâm între noi, români, unguri, austrieci, francezi și germani, învățăm, călătorim, studiem, vindem și cumpărăm liber în această imensă Uniune pașnică! Să încercăm, dacă nu trimitem doar ciurucuri la Bruxelles, să ne promovăm interesul național, așa cum ne apărăm, clujeni sau ieșeni, interesele la București!

România e cel mai bun lucru care li s-a întâmplat românilor, deși e condusă de o mafie sordidă, iar UE e cel mai convenabil aranjament pentru europeni, deși e bântuită de stângisme stupide.