OPINII

Despre interlopi

Autor: Cristi Danileț

Dintre autoritățile statului un singur om a vorbit deschis despre interlopi. Era data de 11 oct 2011 și avea loc o conferință despre noile coduri. Brusc, ministrul justiției de atunci, Cătălin Predoiu, a ieșit din discursul său obișnuit, unul tehnic, și a avut declarația următoare, care mi-a rămas adânc întipărită în minte. Am folosit-o de câte ori am avut ocazia. Dar azi ea pare mai actuală ca oricând…

Am fost foarte atent la reacțiile din zilele următoare la această declarație. Dacă aș fi fost președintele statului sau premierul, aș fi convocat de îndată CSAT și aș fi discutat problema expusă public de ministrul justiției, membru în CSAT și soluțiile care trebuie găsite. Dar ministrul a primit o admonestare publică de la un politician, după care totul a trecut într-o tăcere mormântală.

După ce am auzit declarația ministrului justiției în anul 2011 despre care am scris în postarea anterioară, am început să caut informații despre lumea interlopă și reacțiile statului la un astfel de fenomen, dacă el ar exista cu adevărat.
Și așa am ajuns la declarația Şeful statului major al armatei române, generalul Mircea Chelaru, care la 1.11.2000 și-a dat demisia după ce la sfârşitul săptămânii anterioare declarase că anumite grupuri de tip mafiot sunt interesate ca România să fie un stat slab, pentru a putea opera și genera tulburențe. El a făcut referire directă la sudul țării.
Ca și în cazul lui Predoiu, nimeni nu a băgat în seamă această declarație. Omul a plătit cu postul și atât.
Eu am început însă să fiu mai atent la ce se întâmplă în sudul țării…

DESPRE INTERLOPI (3)
În luna aprilie 2017 am participat la o conferință anuală pe care studenții de la Academia de Poliție din București la un nivel ireproșabil.
Unul dintre vorbitori a fost un student la Academia de Informații „Mihai Viteazul”, care este instituția de învățământ ce pregătește viitorii ofițeri pentru SRI și celelalte instituții cu atribuții în domeniul siguranței naționale.
El a făcut o prezentare care m-a șocat. A luat județ cu județ și ne-a indicat clanurile de interlopi: cum se numesc, ce familie le domină, cu ce se ocupă. Brusc am realizat că fac parte dintr-o Românie pe care nu o cunosc suficient și unde se întâmplă lucruri pe care le credeam doar subiecte de fil.
Am realizat că acest tip de informații ar fi vital pentru pregătirea unui om al legii: cine sunt și cum acționează oamenii „răi” cu care te vei confrunta. Din păcate, nu învățăm așa ceva nici la facultate, nici la INM. Se așteaptă de la noi să învățăm toate astea din practică.
Am mai remarcat un lucru, dar nu vreau acum să fac o legătură directă: relația magistrați-SRI a fost redefinită în anul 2016, iar siguranța națională a fost redimensionată în anul 2018.