OPINII

Despre microbul anticipatelor si virusul pandemic

Autor: Vasile Sebastian Dâncu

Motto: ”opinia publică conduce lumea” (Tocqueville)

Tocqueville, la mijlocul secolului al XIX lea a demostrat că opinia publica poate servi ca fundament pentru o tiranie a majorității. Forta opiniei este bazată pe faptul că ea ”creează un fel de egalitate imaginară, in ciuda inegalitătii normale de conditii”, scrie Alexis de Tocqueville, iar astăzi vedem o serie de miscari sociale care se bazează pe aceasta unitate realizata in imaginar.

Sondajele de opinie publică sunt un instrument important pentru politicieni, dar mai degrabă un instrument de cunoaștere. Daca folosesc sondajele pentru ca sa decidă in locul lor atunci fac o mare greșeală. In fond, același sondaj poate arata lucruri diferite pentru doua feluri de lideri. Pentru liderii curajoși, sondajul poate arata un tablou al barierelor de mentalitate pe care trebuie sa le spargă, sau valuri pe care le pot lua în piept. Pentru politicienii fricoși sau mai populisti din fire, sondajul poate arata doar bariere  netrecut sau valuri pe care cauta necontenit să se urce. Ceea ce nu știu politicienii este faptul că opinia publică este un artefact, o construcție pe care de cele mai multe ori ei sunt cei care o construiesc, fără să știe, uneori. Dar mai are o caracteristică: este foarte volatilă, te poate amăgi să intri în cine știe ce combinații și când ți-e lumea mai dragă se pulverizează ca un abur, devine un nisip mișcător sub pașii nesiguri.

Să luam un exemplu, foarte actual: alegerile anticipate. Când PNL a câștigat alegerile europarlamentare și judecătorii l-au trimis pe principalul opozant în pușcărie, chiar a doua zi, apoi după ce Președintele Johannis a câștigat al doilea mandat cu un scor impresionant, PNL  și-a dorit o victorie pe linie, rapidă, prin alegeri anticipate. O practică democratică de altfel, cu justificări legate de omogenitatea deciziei si viteza punerii în practica a măsurilor unei guvernări salvatoare. Opinia publică a preluat acest mesaj si a fost de acord, chiar dacă cu o majoritate fragilă. Încurajați de acest acord, politicienii PNL au continuat sa se lupte pentru asta, anticipatele devenind o adevărată obsesie. Una dintre justificările publice era legată de faptul că si opinia publică vrea asta. Desi încă din decembrie se știa că vine teribila criză, la noi toată lumea vorbea numai despre anticipate și de alte tehnici si proceduri electorale care avantajau pe unii sau pe alții. Era sfârșitul lui februarie, se murea masiv in Italia si noi ne tot luptam cu argumentația privind anticipate sau nu.

  1. Imediat după alegerile prezidențiale, când alegerile anticipate încă nu erau promovate de Președintele Johannis, opinia publică vroia alegeri la termen, să zicem, un reflex democratic. Doar 39% vroiau alegeri anticipate, nici măcar votanții liberali nu erau atât de atinși de acest microb.

  1. Era in 21 februarie 2020, IRES a realizat un alt studiu in care publicul a fost întrebat despre alegeri anticipate și deja se observă crearea unei majorități care oferea vântul ce sufla în pânzele guvernului Orban pentru organizarea alegerilor anticipate;

  1. In 11 martie 2020, când pericolul pandemiei era deja evident oamenii, dar Premierul desemnat Câțu nu iși depusese încă mandatul, opinia publică își schimba rapid orientarea, aderând la ideea ca epidemia va influenta organizarea alegerilor locale dar si a celor anticipate.

  1. In fine, după doar o săptămâna, lucrurile se schimba radical.  Poate ca încă prin capul unor politicieni mai zburau păsăricile anticipatelor aducătoare de succes, dar opinia publică era deja pornită pe un alt drum.