ACTUALITATE

Despre pârtia Cocoş

Pârtia Cocoş Bistriţa este una dintre cele mai proaste investiţii din România. Sigur că mereu vor veni unii cu “dovezi” că pârtia e în regulă, că nu-i rău că o avem.

Nu-i rău să ai o pârtie, aşa e. Nici două nu-i rău să ai. Şi nu era rău dacă în ultimii 20 de ani, s-ar fi instalat un teleschi de 100 000 de euro pe unul din dealurile Bistriţei. Era excelent. Ne-am fi dat cu schiurile, cu sania, era perfect. Nu cred că este bistriţean care să nu fi fost de acord să fie amenajată o pârtie, de aproape un km, dotată cu un teleschi (la Topliţa pârtia are 1200 de metri şi e dotată cu teleschi), unde copiii să meargă gratuit zilnic în vacanţe cu sania. Era minunat. Dar nu despre asta e vorba.

Vorbim de investiţia de acolo şi cele care urmează să vină, care sunt un dezastru. Raportul cost-beneficiu este unul catastrofal. În urmă cu 6 ani, firma care a întocmit studiul de fezabilitate, a venit cu această soluţie şi cu un preţ de … 13 milioane de euro!!! Am făcut ani buni parte din comisia economică în Consiliul Local şi am cerut firmei şi primarului să refacă toate calculele, fiindcă suma era incredibil de mare. Le-am adus exemple din alte judeţe, unde antreprenori privaţi, au investit până într-un milion de euro. Unii antreprenori au făcut câte trei pârtii de banii aceştia. Sigur că trebuie păstrate proporţiile, dar mai mult se schiază pe acele pârtii. Am cerut să vină şi cu soluţia de teleschi. Asta era şi ideea, ca această pârtie să fie dedicată copiilor, dotată cu un teleschi rapid, iar după un an, doi, se puteau realiza eventual alte investiţii. Au venit după două luni. Ei primeau însă dispoziţii dinainte faţă de preţuri, pe unde trebuie să fie traseul etc. (La fel s-a întâmplat şi cu centura şi vedem unde am ajuns). Oamenii vroiau să-şi ia banii pentru studiul pe care l-au făcut şi să plece. Să facă alte studii pentru alte sute de mii de euro. Au venit cu noua “ofertă” de 7 milioane de euro şi încercau să ne demonstreze cu tot felul de tabele câţi vor urca pe zi în telescaun şi câţi bani va câştiga municipiul Bistriţa pe lună. Bineînţeles că am râs. Le-am zis că au scăzut considerabil preţul, ceea ce oricum îi descalifică şi nu prea înţeleg cum lucrează. Profesional vorbind. Suma era oricum, mult, mult prea mare. În final am votat împotrivă, dar primarul controla o majoritate acolo şi lucrurile au ajuns aici.

Ideea e că nici măcar acest sistem nu e în regulă. Să dai atâtea milioane de euro şi să stai pe acel scaun 14-15 minute la urcare mi se pare o prostie foarte mare. În primul rând e frig să stai atâta timp.

Totodată cheltuielile de funcţionare sunt foarte mari. Mulţi bani nu se văd, în fapt. Adică multe lucrări, intervenţii, transporturi de tot felul, se realizează prin alte direcţii ale primăriei. E un eşec total ce se întâmplă acolo.

Problema e că s-a transmis mereu ideea că primarul şi consilierii se ceartă şi că nimeni nu are dreptate. De fapt unii au dreptate şi ceilalţi nu. Acest eşec este al primarului şi al PSD Bistriţa. Au aruncat cu banii şi tot ei fac atmosferă. Despre asta e vorba. Totodată, dacă era ceva de făcut, atunci se putea face. Acum e tardiv. E valabil şi pentru alte “investiţii”, cum e pasarela de pe Bulevardul Independenţei. Lucrurile astea s-au votat în urmă cu 6-7 ani. Acum ele se fac şi gata. Şi prin faptul că unii vorbesc despre astfel de lucruri, pentru prima dată, după zece ani, arată cât de pricepuţi sunt.

Înţeleg că primarul cu PSD-imea e în Italia la schi. Adevărul e că Dolomiţii sunt foarte spectaculoşi. Aşadar oamenii îşi văd de viaţă. Mai apar când e vreme frumoasă pe pârtie, fac şedinţele foto şi cam asta e.

Un material interesant despre subiect a apărut în România Liberă, în 05.03.2014.

https://romanialibera.ro/actualitate/proiecte-locale/partia-de-schi-genereaza-razboi-politic-in-consiliul-local-bistrita-328030

Imagini pentru pârtia toplita

Pârtia Topliţa. 1200 metri.