OPINII

Despre patriotism

Autor Alin Seserman

Azi într-o discuție cu prieteni din presă am fost intrebat direct ce înțeleg eu prin a fi patriot. Foarte mulți ne-am întrebat dacă suntem patrioți, dacă suntem mândri că suntem români și sigur că în mod automat primul instinct ne face să credem că da, aparținem și și suntem atașați de țara noastră. Chiar azi a apărut un sondaj în care apărea că majoritatea românilor se consideră patrioți.

“România este patria mea, restul sunt țări”, spunea Octavian Paler.

Am zis că ești patriot dacă faci lucruri bune acolo unde ești. Dacă îți respecți familia și comunitatea. Daca ajuți la construirea comunității, daca ești un vecin și un prieten bun. Indiferent de pregătirea profesională, un bun cetățean este cel care își face treaba serios acolo unde el este. Să fi un om civilizat, un om de cultură, înseamnă să-ți exerciți cunoștințele la un nivel ridicat, să faci cu pasiune și cinstit ce faci, indiferent de meseria pe care o practici.

Comunitatea civilizată este formată din membrii care respectă regulile pe care ei înșiși și le-au creat, nu din vedete media, care, fără a-și da jos ochelarii de soare, zbiară că sunt patrioți; patrioți nu sunt cei care urlă la televiziuni să cumpărăm produse românești iar în perioada de criza ne trimit pe facebook poze de la unul din cele 3 concedii anuale ultra all inclusive din Turcia.

Am zis că a fi patriot presupune să contribui cinstit la modernizarea trotuarului din fața casei tale, a școlii și să nu lași în seama altora responsabilitatea ta. Cred de asemenea că acei oameni care își consumă energiile, timpul pentru binele comun, cei care se pun în slujba comunității, sunt buni români.

Nicolae Iorga spunea că “un patriot se recunoaste că iubește ,respectă și caută să adune și să îmbunătățească tărîmurile și oamenii”.

Mâine, ca de fiecare dată, o să auzim mesajul unei oficialități. Mi-ar plăcea ca din cand în când în loc de mesajul oficialităților să auzim mesajul unui elev de clasa a XI-a, care învață bine la școală. Să ne spună care sunt aspirațiile generației lui. Să ne spună că ei, elevii care învață bine, doresc să rămână în patria lor. Să ne spună că noi ceilalți trebuie să facem puțin pentru ca ei să facă totul pentru noi. Adică să rămână acasă lângă părinți și bunici, să servească comunitatea și patria lor. Așadar putem fi buni români, buni patrioți.

La mulți ani tuturor românilor.

Bistriţa. 30.11.2013