OPINII

Despre Pax Klausiana: O analiză logică a alianței PNL-PSD care se prefigurează

Să facem o analiză logică a alianței PNL-PSD care se prefigurează. Să lăsăm în urmă pornirile noastre antipesediste și antipeneliste și să ne uităm reci la realitatea izvorâtă din urne. Mie nu îmi convine și nu agreez această soluție, dar… cine sunt eu să mă substitui electoratului român? Așadar…
Axiome:
a) nicio reformă serioasă nu rezistă dacă PSD nu o agreează*.
b) USR+PNL=incompatibilitate structurală**.
c) Nimeni nu vrea AUR la butoane în 2024.
d) PSD nu mai are gradul de toxicitate al PSD Năstase, PSD Ponta sau PSD Dragnea***.
Desigur, cine nu e de acord cu aceste axiome, se poate opri aici din citit. Dar nu uitați: ele vin de la un antipesedist convins, adică subsemnatul.
Să vedem acum la ce întrebări trebuie să răspundem:
1) Va duce această alianță la stabilitate politică (se va încheia scandalul?)
2) Va ajuta ieșirea din pandemie (creșterea ratei de vaccinare, măsuri coerente și dure când și unde e nevoie)
3) Va produce această supermajoritate reforme majore? Vor fi aceste reforme majore de calitate?
4) Va duce această supermajoritate la consolidarea poziției României în UE și NATO?
5) Va ajuta această supermajoritate la absorbția banilor europeni?
6) Va fi justiția un pilon important pe viitor sau va fi încălecată de politic?
7) Este această supermajoritate garanția unui mai bine economic și social?
😎 Este această supermajoritate garanția că România nu va fi cuprinsă nici de valul de stângism descreierat care bântuie prin lume și nici de vreun naționalism tâmp?
În definitiv că cei de la guvernare sunt colorați în galben, roșu sau curcubeu e prea puțin important. Important e ce livrează.
Răspunsuri:
!) Da, pentru un timp cred că va aduce ceva liniște. Pentru că vor fi ocupați cu împărțeala posturilor și alte chestii de bucătărie. Lupta va începe cu 6 luni înainte de locale, și nici acest lucru nu e sigur. Nu cred că PSD speră la fiefurile PNL (Cluj, Oradea, Arad, etc) și nici PNL la cele PSD. Precedenta mare coaliție s-a rupt în pragul prezidențialelor Geoană vs Băsescu din 2009.
2) Da, cred că va ajuta în problema pandemiei. Nu decisiv, dar va ajuta. PSD are o rețea foarte dezvoltată la firul ierbii și pot să influențeze mulți oameni.
3) Da, cred că supermajoritatea va produce mari reforme. De exemplu cred că vor trece o nouă lege a educației și, posibil, a sănătății. Nu cred că vor face necesara reorganizare teritorială, pentru că PNL și PSD nu pot accepta condițiile UDMR, iar fără UDMR nu se poate face.
Vor fi aceste reforme de calitate? Din păcate nu cred. Să ne ferească Dumnezeu de o reformă constituțională pentru că va ieși varză. Nici PNL și nici PSD nu au oameni de calibru pentru așa ceva, au în schimb o serie de interese oculte care, odată băgate în Constituție vor produce efecte devastatoare. În concluzie: da, se vor face „reforme” dar cred că vor fi de proastă calitate, cu consecințe rele. Dar le vor bifa…
4) Da, direcția UE și NATO va fi întărită. Cred că falanga prorusă din PSD e în pierdere de viteză, s-a lucrat mult la asta.
5) Nu cred că superalianța va aduce un plus la absorbție. E posibil ca nominal să aducem mai mulți bani, dar cred că mulți bani vor fi dați pe proiecte proaste, care nu vor aduce nimic românilor. Așa cum a fost POSDRU de exemplu.
6) Justiția: pe vorbe va fi în centrul atenției, în realitate va fi lăsată la foc mic. Nu vor fi agresiuni majore, nici nu se va mai fura ca în codru, dar nici nu se va ancheta în draci. Majoritatea fiind atât de solidă se va fura cu legea în mână. Altfel spus nu vor încălca legea ca să fure, ci vor da legi prin care se vor îmbogăți. Nu îmi pasă ce se întâmplă cu secția specială, nu mi s-a părut niciodată că ar fi un element atât de important pe cât se vehicula.
7) Nu știu ce se va întâmpla în economie, intuiesc că România va merge inevitabil în sus, dar nu am argumente solide.
😎 Cred că o asemenea mare coaliție ne va feri de progresismul descreierat, dar și de excese gen AUR. Ceea e e bine.
În concluzie: realist nu prea cred că exista o altă opțiune. Politic alianța va da foarte rău la electoratul PNL (cel PSD are stomacul mai tare), va consolida electoratul ultraș USR pe care, probabil, îl va spori un pic. Cred, fără să fiu sigur, că va dezumfla balonul aurist. De fațadă se vor face lucruri. Politic este realizarea visului prezidențial pe modelul Sibiului. Nu știu dacă nu a vrut sau nu a putut face o majoritate esențialmente penelistă, dar din acest punct de vedere este un mare eșec politic al președintelui care, pentru a contrabalansa acest eșec politic de proporții cosmice, trebuie să iasă din mandat livrând reformele promise.
Dacă alianța merge bine (adică dacă reușesc să își împartă zonele de influență fără războaie) e posibil să meargă până în 2028, caz în care USR are o mare problemă, pentru că nu va mai pupa guvernare până atunci.
Tehnic, alianța are toate șansele să fie o tragedie: prea siguri pe ei și majoritatea lor, nu vor asculta de oameni mai inteligenți ca ei, iar reformele vor fi de proastă calitate și vor aduce probleme, nu soluții. Esențial este, totuși, să nu îi lăsăm să se atingă de Constituție. Nu că nu ar fi nevoie, că este. Dar nu de ei, pentru că nu sunt la nivelul necesar.
PS: sunt foarte fericit că domnul președinte este primul politician care îmi urmează îndemnul și folosește termenul „a cristaliza o majoritate” și nu „a coagula o majoritate”. Coagularea e un proces distructiv. Cristalizarea… constructiv.