EDUCAŢIE/CULTURĂ

Despre valorile naționale, cu George Simion și Avram Iancu, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud

Vineri, 21 februarie 2020, Clubul Coșbook al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a găzduit lansarea a două cărți extrem de interesante pentru publicul larg: „Cum i-am cunoscut pe Klaus Iohannis, Dan Barna, Traian Băsescu și Ion Iliescu” (Editura Letras, 2019) a lui George Simion și cartea lui Avram Iancu – „Schimbarea ești tu” (Editura Măiastra, 2019). „Sunt două cărți care vorbesc despre performanță. Sigur, este vorba despre performanțe diferite, însă, în vremea noastră este foarte important să apreciem performanța, fie că este vorba despre o performanță în sport, fie că este vorba despre a avea o idee foarte bună și foarte constructivă în ceea ce privește Basarabia. Cartea lui George Simion este, după părerea mea, o carte-manifest! Iar cartea colegului nostru bibliotecar, Avram Iancu, prezintă o biografie cutremurătoare, biografia unui erou” a spus în deschidere Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.

Despre această dublă lansare de carte a vorbit pe larg scriitorul Mircea Măluț (şef serviciu, Marcel Seserman). „Avem în față două personalități care au câteva coordonate comune. În primul rând, este vorba despre două personalități care sunt foarte prezente în spațiul public. Cartea lui George Simion este o scurtă autobiografie a sa, făcută prin prisma activității sale, din perspectivă unionistă. Tot ceea ce a făcut el, cam de la vârsta de 18 ani încoace, este dedicat acestei idei mărețe: cum să aducă în act, să se împlinească aducerea pământurilor românești alături de patria-mamă și în special pământurile din Republica Moldova, și să-i aducă pe moldoveni alături de noi. Iar George Simion a făcut foarte multe lucruri în acest sens. Și, dat fiind că avem o clasă politică mediocră, care nu vede încă o presiune pe acest vector unificator, George va continua să lupte încă un orizont nedefinit de timp pentru această idee națională. Sunt convins că alături de el sunt foarte mulți români” a spus Mircea Măluț. El s-a oprit și asupra cărții „Schimbarea ești tu”, a lui Avram Iancu. “Oarecum la fel cu George Simion, Avram Iancu este sedus și are o obsesie privind destinul acestei țări. Emil Cioran spunea că singura noastră obsesie trebuie să fie România, iar colegul nostru bibliotecar s-a gândit să facă niște gesturi, așa încât numele țării sale să circule pe fel de fel de meridiane”, a completat Mircea Măluț.

„Cele mai mărețe lucruri sunt atunci când oamenii fac lucruri împreună și mă bucur că suntem cu toții împreună în acest loc” a spus Avram Iancu, mărturisind că se simte ca acasă la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, „un templu al cunoașterii, pentru că biblioteca vine să satisfacă toată această diversitate a noastră, a oamenilor, care suntem diferiți unii de alții”. Într-o foarte frumoasă descriere, autorul a povestit întâmplarea istorică ce a stat la originea hotărârii sale de a traversa înot Canalul Mânecii. Tot în context istoric a pus el și inițiativa sa de a înota pe toată lungimea Dunării, la 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană și Marea Neagră de la Sulina la Istanbul, în anul 2018.

La rândul său, George Simion a vorbit despre activitatea sa unionistă. „La eforturile individuale noi, românii, suntem foarte buni. Numai că, atunci când începem să facem lucruri împreună, este mai greu. Eu sunt unionist nu numai în sensul reîntregirii naționale, care trebuie să se întâmple și se va întâmpla, prin contribuția fiecăruia dintre noi. Dar, reîntregirea națională vine în urma unui proces, numit unitate, pentru că ar fi un lucru abstract să vorbim despre unitate națională dacă noi, românii, nu ne unim eforturile”, a observat George Simion, autorul mai multor inițiative menite să salveze și să promoveze valorile naționale.

Cei doi autori au răspuns, apoi, întrebărilor venite dinspre public și au acordat autografe pe cărțile lor.

www.bjbn.ro

George Simion

 George Simion (n. 21 septembrie 1986, Focșani, România) este un activist civic român care militează pentru Unirea României cu Republica Moldova.

Este fondator al Platformei Unioniste Acțiunea 2012 și al Alianței pentru Centenar. Este autorul cărții „Blocați în labirint‟, o radiografie a parcursului Republicii Moldova, de la apariția sa ca stat și până în ziua de astăzi.

A absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București în 2005. A urmat până în 2008 cursurile de licență ale Facultății de Administrație și Afaceri a Universității din București. A urmat programul de masterat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în perioada 2008-2010, cu specializarea „Crimele comunismului‟.

George Simion afișează pentru prima dată în 2004 mesajul „Eroii Nu Mor Niciodată‟, la 15 ani de la Revoluția din 1989, în Timișoara.

Organizează primul protest de la București în 2006, pentru susținerea elevilor români de la liceul „Gheorghe Asachi‟ din Chișinău care erau sub presiunea autorităților comuniste la Chișinău.

George Simion dă startul marcării și în România a Zilei Limbii Române în 2006, prin organizarea unor concerte patriotice. În 2013, ziua de 31 august a fost legiferată ca sărbătoare oficială în România în urma acestor evenimente anuale.

Campania „Fără pașaport în Basarabia‟, lansată de George Simion în 2015, a fost materializată printr-o hotărâre a Guvernului Republicii Moldova prin care cetățenii români pot trece Prutul doar în baza cărții de identitate simple, fără a fi nevoie de pașaport.

În 2018 George Simion este organizatorul „Marii Adunări Centenare‟ de la Chișinău, la care au participat 100 000 de unioniști și a Marșului Centenarului, lansat pe 1 iulie la Alba Iulia, marș desfășurat pe jos până la Chișinău, pe o distanță de 1300 de km, prin locurile importante pentru Primul Război Mondial și Marea Unire.

Avram Iancu

Avram Iancu a reușit să traverseze înot Canalul Mânecii – o distanță de 62 km – pe 30 august 2016, fără costum de neopren, la capătul unui efort continuu de aproape 18 ore prin apele reci care despart Franța de Marea Britanie, alăturându-se campaniei de strângere de fonduri pentru a atrage atenţia opiniei publice asupra «Cuminţeniei Pământului»”.

Bibliotecarul din Valea Jiului a spus că ideea de a înota pe tot cursul Dunării i-a venit după ce a recitit romanul lui Jules Verne “Pilotul de pe Dunăre”.

Este primul care a parcurs, înot, cei 2860 de kilometri ai Dunării de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră, timp de 89 de zile, între 20 iunie 2017 și 16 septembrie 2017, fără costum de protecție termică sau alte accesorii care să-l ajute.

Înaintea lui Iancu au fost doar doi sportivi – unul din Slovenia (Martin Strel) și unul din Canada (Mimi Hughes) – care au reușit să străbată Dunărea cap-coadă, dar au folosit costume de neopren și labe pentru înot.

La inițiativa lui Ion Lazarenco Tiron, pe 25 mai 2018, cei doi înotători vor înota 100 de km pe Prut, într-un proiect sugestiv intitulat Umăr la umăr pentru o istorie comună.

Acțiunile dedicate Centenarului vor continua, Avram Iancu traversând Marea Neagră, de la Sulina ( în 2 septembrie 2018), ajungând, după 680 de kilometri înotați, la Istanbul (31 octombrie 2018).

”În acest an unic, 2018, în care sărbătorim împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire a tuturor românilor, acesta a fost felul meu de a sărbători Centenarul.

Totodată am dorit să transmit faptul că în lume există valori care transcend chiar și moartea. Iar România are valori! Pentru că ființa ei este milenară! Mulțumesc lui Dumnezeu care a înzestrat poporul român cu un ADN puternic”, a mai scris Avram Iancu.

Avram Iancu reușește să obțină Locul 3 la una dintre cele mai grele curse de alergare din lume, 6633 Arctic Ultra (2019) –  618 km parcurși în 9 zile pe paralela 66 de grade 33 de minute -, ducând drapelul României până la capătul lumii arctice. Avram Iancu a primit încurajări inclusiv de la Tibi Ușeriu, românul care a câștigat de două ori la rând ultramaratonul de la Cercul Polar.