ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Dezbatere la Ministerul de Interne, pe statutul poliţistului. Alianţa pentru combaterea abuzurilor: “I se dă poliţistului o putere foarte mare, se poate ajunge la umilire”

Sindicatele poliţiştilor şi organizaţiile non-guvernamentale au avut păreri împărţite în cadrul dezbaterii referitoare la proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice organizate luni, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), informează news.ro. Dacă Alianţa pentru combaterea abuzurilor a susţinut că prin noul proiect de lege i se dă poliţistului o autoritate mult prea mare, putând, prin anumite măsuri, să-l umilească pe cetăţean, unele sindicate sunt de părere că legea este făcută în favoarea cetăţeanului şi nu pentru a întări autoritatea organelor de ordine publică. Pe de altă parte, APADOR-CH şi Active Watch susţin pachetul legislativ, cu doar câteva observaţii referitoare la formularea unor termeni vagi, care ar putea crea probleme în aplicarea legii.

La dezbaterea organizată luni de Ministerul de Interne au participat atât sindicate ale poliţiştilor, cât şi ONG-uri. Discuţiile pe marginea proiectului de lege privind statutul poliţistului au fost aprinse, durând mai bine de trei ore.

Alianța pentru combaterea abuzurilor considera că prin acest pachet legislativ i se da polițistului o autoritate prea mare, iar unele măsuri se suprapun cu prevederile Codului penal: ,,I se dă polițistului o putere foarte mare. Ajunge să facă foarte multe lucruri, de la a pune cetățeanul să facă mersul piticului, până la a-i intra în casa fără mandat și a-l da afară ca să securizeze locul. Sunt lucruri grave, suprapuneri peste lucruri prevăzute în Codul Penal. Se întamplă niște fenomene ciudate. Polițistul, printr-o baghetă magică, transformă contravenția în infracțiune. Avem o struțo-cămilă juridică. Nu se poate așa ceva. Mai avem o struțo-cămilă, la jignirea polițistului”, spune Codruț Feher, membru al Alianței.

El este de părere că a-i impune unui cetățean să adopte o poziție inofensivă este umilitor pentru oamenii care nu reprezintă un pericol și i se pare ridicol ca un refuz să fie interpretat ca o intenție de a-i face rău polițistului: ,,Asta este ridicolul situației, dacă refuzi să faci ce spune polițistul, este interpretat ca o intenție de a-l strânge de gât. Asta mi se pare o aberație cumplită”, a subliniat Feher.

Sindicatele polițiștilor sustin, însă, că proiectul de lege este de fapt creat pentru cetățeni, ,,nu pentru a transforma polițistii în supereroi”: “Să nu uităm că există polițiști care au ajuns să nu mai aplice legea de teama consecințelor. Protecția polițiștilor este acum inexistentă.

Proiectul de lege mai prevede ca polițistul are dreptul să folosească forța fizică, procedee de autoapărare sau lovituri, cătușe sau alte mijloace adecvate de imobilizare, mijloace neletale, precum arme cu bile de cauciuc sau dispozitive cu electroșocuri, arme albe si de foc, mijloace adecvate sau, dupa caz, vehicule, pentru oprirea forțată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spații închise în care se găsesc persoane și bunuri, ori pentru înlăturarea unor obstacole, însă toate acestea se fac după avertizarea prealabilă asupra utilizării acestora și după acordarea timpului necesar persoanei pentru a se conforma solicitărilor, dupa o ,,piramidă a pericolului”.

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice a fost pus în dezbatere publică în 2 noiembrie pentru 20 de zile, termenul fiind ulterior prelungit, fiind preluate multe dintre observațiile APADOR-CH, unul dintre contestatari, care avertiza că unele dintre propunerile de modificare a legilor în domeniul ordinii și siguranței publice favorizează abuzurile.