ACTUALITATE, POLITICĂ

Dezvăluiri: Revista franceză l’Express a fost condusă ani de zile de „unul dintre cei mai mari” agenți ai Rusiei

Distribuire articol:

Revista franceză L’Express a dezvăluit joi că directorul său din anii 1970, Philippe Grumbach, a fost spion al serviciilor secrete ale URSS.

„Cercul său intim a confirmat această relație secretă pentru L’Express. Prieten apropiat al lui Mitterrand și Giscard, el a fost, fără ca nimeni să știe, unul dintre cei mai mari spioni sovietici ai celei de-a V-a Republici”, a declarat redactorul Etienne Girard.

Recrutat în 1946, când avea doar 22 de ani, Philippe Grumbach este personajul din spatele pseudonimului „Brok”, care a activat timp de 35 de ani ca agent KGB, potrivit cercetărilor Arhivei  lăsate de Vasili Mitrokhin, un fost ofițer KGB2.

El este însărcinat de Moscova cu „misiuni de informații și acțiuni, care includ încercări de destabilizare politică, mai degrabă decât instrumentalizarea presei”.

Recrutarea lui Grumbach este considerată drept una dintre operațiunile de foarte mare succes ale KGB în Franța, în condițiile în care fostul important jurnalist a consiliat doi foști șefi de stat, și anume pe Valéry Giscard d’Estaing și François Mitterrand, dar și pe un fost președinte al Consiliului de Miniștri, Pierre Mendès France.

El a lucrat la multe publicații din Franța, printre care L’Express, Agenția Franceză de Presă și Le Figaro și a ocupat diverse funcții de  conducere (a fost membru al  Comisiei pentru monitorizarea calității programelor de radio și televiziune (1975-1981), a Consiliului Superior al Audiovizualului (1977-1981), al Comisiei naționale pentru dreptul la replică (1977-1981)).

„Un jurnalist strălucit. Dar și un trădător al Franței care, timp de treizeci și cinci de ani, a lucrat pentru KGB”, a titrat revista.


Distribuire articol: