„Dezvoltarea Locală Integrată şi Creşterea Economică” discutată de Asociaţia Oraşelor din România (AOR)

Asociaţia Oraşelor din România (AOR) şi Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova (CALM) au organizat pe 25 septembrie 2018, la Chişinău, şedinţa reunită a Consiliilor Directoare ale celor două organizaţii. La eveniment au participat peste 100 de primari din Republica Moldova şi România.

În cea de-a doua parte a întâlnirii, în cadrul Conferinţei Internaţionale ‘Dezvoltarea Locală Integrată şi Creşterea Economică”, s-au reunit reprezentanţi ai autorităţilor centrale din cele două state, ai Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, ai Asociaţiei Investitorilor din România în Republica Moldova, parteneri de dezvoltare, experţi. Reprezentanţii mass-media din Republica Moldova au fost prezenţi în număr foarte mare.

Aleşii locali din Republica Moldova şi România au prezentat programe şi proiecte implementate cu succes în comunităţile locale, dar au pus în discuţie şi impedimentele în procesul de atragere a proiectelor de infrastructură, a fondurilor străine.

Preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România Mădălin Ady Teodosescu a mărturisit că a aşteptat cu nerăbdare acest moment al şedinţei comune a AOR şi CALM.

‘Suntem aici pentru a vă împărtăşi din experienţa noastră şi pentru a învăţa, la rândul nostru, din problemele dvs. În 2005 mergeam în Germania, Austria pentru a înţelege care este drumul spre o administrare publică locală performantă. Acum venim cu experienţa noastră pentru colegii din Republica Moldova. Nu este uşor să implementezi un proiect, fiind controlat pentru fiecare leu cheltuit, nu este uşor să lucrezi cu oamenii pe care nu poţi să-i motivezi financiar, sau cu consultanţi interesaţi doar să-şi ia banii. Totuşi, satisfacţia pe care o ai la finalul proiectului, când simţi că cetăţenii apreciază ceea ce ai făcut, nu se poate compara cu nicio altă răsplată. Vrem să vă fim alături cu expertiza şi cunoştinţele noastre, să vă sprijinim în parcursul dezvoltării locale şi regionale”, a spus dl. preşedinte Teodosescu.

Preşedintele CALM Tatiana Badan a menţionat că această colaborare cu Asociaţia Oraşelor din România contribuie la dezvoltarea capacităţilor şi promovarea bunelor practici de pe ambele maluri ale Prutului. ‘În cadrul acestor reuniuni reuşim să împărtăşim din bunele experienţe de administrare, descoperim posibilităţi de a atrage investiţii la nivel local. Partenerii şi prietenii noştri din România sunt cu mulţi paşi înainte, iar pentru noi este foarte importantă experienţa lor. Această platformă este o continuitate a strategiei CALM în ceea ce priveşte dezvoltarea programelor economice, având ca prioritate bunăstarea cetăţenilor”, a explicat Bădan.

Ambasadorul României în Republica Moldova Daniel Ioniţă a declarat că evenimentul este unul extrem de util, deoarece se pune accentul pe necesitatea creşterii economice, deschiderii către business, IMM-uri, iar acestea, în orice societate sănătoasă, reprezintă o coloană vertebrală a unei ţări. ‘Nu e de ajuns să spui că îşi doreşti oportunităţi economice în localitatea ta, dar la nivel local trebuie să creezi condiţii pentru a dezvolta businessul, iar primarii au în acest sens un rol esenţial”, a subliniat Ioniţă.

Virgil Alin Chirilă, secretar de Stat la ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice din România, a specificat faptul că la ministerul pe care îl reprezintă au fost înregistrate până acum 559 de avize de înfrăţiri între comunităţi din Republica Moldova şi România, 257 dintre ele fiind finalizate şi a anunţat că ‘România a demarat procesul de deblocare a încă 3 milioane de euro cu care să îmbunătăţim condiţiile din alte grădiniţe din Republica Moldova”.

Secretarul general adjunct al Guvernului Republicii Moldova Adrian Ermurachi a apreciat cooperarea dintre CALM şi AOR, fiind convins că de experienţa pe care o împărtăşesc colegii din România CALM-ului, dar şi primarilor, într-un final beneficiază şi Guvernul Republicii Moldova.

Potrivit preşedintelui executiv al Asociaţiei Investitorilor din România în Republica Moldova Dan Nuţiu, nu poţi face afaceri fără o cooperare eficientă cu autorităţile locale: ‘Principalul obiectiv al nostru este să ne înţelegem unii pe ceilalţi, noi să înţelegem nevoile şi necesităţile APL, iar APL să aplece urechea la nevoile exprimate de către mediul de business”.

Preşedintele executiv al AOR Ionel Chiriţă a subliniat faptul că primarii din România au venit cu mare bucurie la Chişinău, iar cel mai important rezultat ar fi să învăţăm unii de la alţii. ‘Pentru astfel de evenimente, de obiei, se munceşte, se dicută mult cu primarii. De această dată nu a trebuit să-i conving să participe la o asemenea întrunire”, a explicat dl. Chiriţă.
Cu o zi înainte, primarii din România au făcut o vizită de studiu în municipiul Edine?.

La finalul evenimentului a fost adoptată o Declaraţie comună a AOR şi CALM, care se constituie şi într-un Apel către Guvernul României, Guvernul Republicii Moldova, partenerii de dezvoltare, instituţiile şi statele membre ale Uniunii Europene, reprezentanţele şi organizaţiile internaţionale din ambele state, alte asociaţii reprezentative ale APL, sectorul neguvernamental, mediul de afaceri din România, Republica Moldova şi statele UE. În Declaraţie, între altele, se solicită:

– Organizarea, cel puţin anual, a unei şedinţe comune a Guvernului României şi Republicii Moldova, cu participarea tuturor structurilor asociative ale APL din ambele state, dar şi cu aprobarea unui memorandum cuprinzând acţiunile concrete întreprinse în scopul apropierii pe toate dimensiunile: instituţional, legal, economic, social, etc;

– Suportul din partea Guvernelor ambelor state în edificarea şi consolidarea unei platforme comune de consultare a APL din ambele ţări în cadrul procesului legislativ şi de elaborare a programelor de dezvoltare locală şi regională, promovarea valorilor europene în guvernarea locală şi consolidarea relaţiilor între colectivităţile locale din ambele state;

– Promovarea activă a includerii reprezentanţilor CALM/APL din Republica Moldova în calitate de stat asociat la UE, în toate structurile UE responsabile de domeniul administra?iei locale ?i regionale, în calitate de membri asociaţi sau cu statut de observatori;

– Necesitatea creării unui fond special de susţinere a colectivităţilor locale din Republica Moldova prin concentrarea finanţărilor europene şi româneşti, cu simplificarea şi uniformizarea procedurilor de accesare a fondurilor, respectiv cu realizarea unei gestiuni autonome a acestui fond care să asigure acces egal, apolitic şi transparent pentru fiecare colectivitate locală;

– Promovarea la nivelul UE a accesului comunităţilor locale din RM la programele de dezvoltare locală şi regională, inclusiv prin proiecte comune şi parteneriate cu autorităţile locale din România şi alte ţări UE;

– Instituirea unui program extins de informare şi/sau de formare profesională pentru funcţionarii din administraţia publică locală în vederea schimbului de cunoştinţe, experienţe şi bune practici;

– Crearea unui program de corelare/adaptare/ajustare a cadrului legal din domeniul APL din Republica Moldova la cel din România, cu participarea experţilor din România.

COMUNICARE AOR
Asociaţia Oraşelor din România
Email: biroubalsaor@gmail.com, informare@aor.ro
Septembrie 2018

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.