LIFESTYLE

Dimineți de iarnă în Fundătura Ponorului

Fundătura Ponorului este un ţinut pitoresc din Munţii Şureanu, s-a acoperit cu zapadă şi oferă imagini de vis iubitorilor de frumos. Un loc unde uiți de timp.

Indiferent de anotimp, coamele montane, dealurile netede, pădurile, râurile repezi si oamenii de aici te vor face să te simți ca în rai.

Nu doar peisajul natural este atractiv. Oamenii au reușit și ei să își pună amprenta prin câteva case bine integrate in peisaj si prin numeroase căpițe de fan care brăzdează orizontul.
În cadrul Parcului National Fundătura.

Ponorului poți găsi o mulțime de lucruri pe care merită să le vezi:

Complexul Carstic Ponoraci – Cioclovina. Este o arie de 1.5 Ha din satul Cioclovina, unde fauna și flora sunt remarcabile. Nu doar natura este impresionantă aici, ci și istoria. În Peștera Cioclovina a fost descoperită cea mai mare comoară scoasă la iveală în secolului XX: 6000 de obiecte din bronz, faianță, sticlă și chihlimbar, datând din Epoca Fierului.

Peștera Tecuri. Este o peșteră aflată pe malul stâng al raului Strei, renumită pentru stalagmitele și microcristalele de aici. Este un adevărat paradis pentru speologi și merită să fie explorată, chiar dacă nu este o destinație chiar ușor de accesat.

Peștera Șura Mare. Este o altă peșteră foarte frumoasă, care atrage an de an numeroși speologi profesioniști sau amatori. Această peșteră are o deschidere de 40 de metri înălțime și 12 metri lățime, iar lungimea sa este de aproape 3 km. Înaintarea prin peșteră nu este deloc ușoară, în condițiile în care ascunde o mulțime de lacuri, cascade sau baricade de bolovani.

Cheile Crivadiei. Sunt una dintre cele mai spectaculoase chei din România, care le prezintă curajoșilor niște pereți stâncoși, deosebit de spectaculoși, flori delicate de pădure și o vegetație care nu lasă niciodată canicula să pună stăpânire pe loc. Ca să le descoperi farmecul trebuie să te plimbi prin apă, însă efortul merita din plin.

Peștera Bolii. Este o peșteră situată la doar 6 km de Petrosani, amenajată pentru turiști cu orice pregatire fizică. Grație acusticii pe care o are, permite organizarea unor spectacole muzicale de neratat.

Siturile arheologice Sarmisegetusa Regia, Costești, Blidaru sau Luncani-Piatra Roșie. In Fundătura Ponorului oamenii și-au pus amprenta încă din cele mai vechi timpuri, dovezi fiind toate aceste situri, recunoscute la nivel mondial.

O călătorie in această zonă îți poate încărca bateriile si îți poate aduce o doză mare de relaxare. Ia-ți suficient timp pentru a admira fiecare peisaj si fiecare frumusețe pe care natura ți-o scoate în cale. Nu trebuie să îți faci griji in ceea ce privește locul în care urmează să stai.

foto facebook: Marius Turc.