LIFESTYLE

Din 2021 vom avea cărți electronice de identitate. Acestea devin obligatorii de la 12 ani

Pentru a se alinia normelor legislative în domeniu, România trebuia să ia măsuri pentru ca, în începând cu luna august 2021, cărțile de identitate ale populației să fie electronice și să conțină anumite elemente de siguranță. În plus, aceste cărți devin obligatorii de la 12 ani și nu de la 14 cum era până în prezent. Opțional, la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali, actul electronic de identitate va putea fi eliberat și sub vârsta de 12 ani, anunță MAI.

Cartea electronică de identitate va avea dimensiunea unui card bancar, va include un cip, dar și o imagine facială și două amprente ale posesorului. De asemenea, aceasta va ține loc și de card de sănătate, deoarece cu ajutorul acesteia ne vom putea loga în sistemul de sănătate.

,,Prin intermediul noului act de identitate, cetățenii români vor putea, indiferent de locul unde se află (în România sau în afara teritoriului național), să interacționeze online cu autoritățile administrației publice și să solicite prestarea de servicii publice. Întrucât, identitatea se certifică prin mecanisme similare semnăturii electronice, prezența fizică a cetățeanului, la ghișeu, nu va mai fi necesară, acesta putând accesa de la distanță servicii, precum: înmatricularea unui autovehicul, obținerea unui certificat de cazier judiciar, a unor avize, autorizații sau a altor documente de la autoritățile publice, depunerea unor declarații personale prevăzute de lege ș.a”, anunță MAI într-un comunicat.

Românii care nu doresc cărți electronice cu cip vor putea solicita o carte de identitate simplă.