Uncategorized

DIN INIMĂ DE ROMÂNAŞ

de Amalia Pop

“Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri.Aşa să ne ajute Dumnezeu!”. Acestea au fost cuvintele pline de înţelepciune ale ultimului monarh al României, Regele Mihai Întâiul, în ultimul său discurs din plenul Parlamentul în anul 2017, discurs ţinut cu ocazia comemorării Marii Unirii a tuturor românilor şi câtă dreptate avea …

Parcă niciodată această zi de 1 Decembrie nu a fost mai încărcată de emoţie precum este în acest an centenar. 1 Decembrie 2018 care conturează un secol de istorie al unei Românii care a visat sa fie a tuturor românilor, o Românie Mare şi Unită în cuget şi în simţiri. Un vis împlinit al strămoşilor noştri dar un vis dăruit generaţiilor ce aveau să vină. În esenţă acesta este singurul adevăr al înfăptuirii Mari Uniri, anume că meleagurile pe care ne-am născut şi ne-am educat aparţin copiilor noştri.În mod evident această sărbătoare a fost marcată de evenimente specifice din Ardeal până în Bucovina, dincolo şi dincoace de Prut însă cea mai frumoasă şi mai sinceră dovadă de iubire a fost exprimată de copilaşii noştri, micii noştri românaşi.

În aceste zile şcolile româneşti au răsunat de cântece dedicate acestei sărbători naţionale. Aşa s-a întamplat şi la Bistriţa unde, în speţă clasele de școlari şi nu numai, au marcat momentul într-un mod aparte. În cadrul unui excelent proiect intitulat “DIN INIMĂ DE ROMÂNAŞ” elevii clasei a II-a F, Şcoala Gimnazială, nr.1, sub coordonarea doamnelor învăţătoare Sofia Iulia Tarcă şi Marta Stupinean au creat frumoase postere cu imagini specifice anului 1918 precum diverse secvenţe care îi surprind pe monarhii Unirii, Regele Ferdinand şi Regina Maria, în mijlocul românilor sau în impostaze politice sau diplomatice.
Deasemenea, școlarii au conturat tricolorul românesc, ia tradiţională sau harta ţării în 100 de diverse objecte care au făcut trimitere la Ziua noastră Naţională şi au vorbit despre legenda Sfântului Andrei, apostolul românilor şi despre tradiţiile şi credinţele care s-au născut în jurul lui. Proiectul a culminat cu serbarea dedicată zilei de 1 Decembrie în cardul căreia copii au recitat, cântat şi dansat cu patosul şi bucuria de a fi român. Au fost minunaţi.
Felicitări doamnelor învăţătoare şi mai ales copiilor.