DIN TRANSILVANIA

Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud: Laboratorul a funcţionat fără întrerupere. Au fost analizate 624 de probe

Ca urmare a publicării în presa locală a unor articole care ridică semne de întrebare legate de unele rezultate ale testărilor CoVid-19 care se efectuează în laboratorul de testare din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, specialiştii care lucrează în acest laborator fac câteva precizări pentru a clarifica aspectele legate fie de funcţionalitatea aparaturii din cadrul laboratorului, fie de capacitatea de interpretare a rezultatelor de către personalul calificat.

“Referitor la cele cinci cazuri raportate pozitiv de către laboratorul COVID-19 din cadrul DSP Bistriţa, nu putem spune că rezultatele altor laboratoare sunt corecte sau greşite, dar diferenţa majoră o oferă kiturile de amplificare/detecţie folosite.

Sensibilitatea kiturilor diferă de la producător la producător.

Kitul utilizat în laboratorul DSP (GeneFinder COVID-19 RealAMPKit) a fost printre primele kituri aprobate de FDA/EMA (http://mus.acrofan.com/article_sub3.php?number=270995&lang=).

Este cunoscut faptul că sunt laboratoare care folosesc 1 sau 2 gene specifice virusului pentru amplificare (date publice), iar aceste kituri nu sunt aprobate de FDA/EMA.

Kitul utilizat de laboratorul COVID-19 din cadrul DSP Bistriţa foloseşte 3 gene pentru amplificare şi este cunoscut ca având o sensibilitate mai mare comparativ cu alte kituri.

Nu sunt contestate rezultatele laboratoarelor în care au fost efectuate testări ulterioare, dar este evident faptul că există limitări cu privire la detecţia ARN-ului viral în probele care au încărcătura virală mică (la începutul sau sfârşitul infecţiei sau în cazul pacienţilor asimptomatici).

În cazul celor cinci probe de la Spitalul Orăşenesc Beclean, rezultatele date de laboratorul COVID-19 din cadrul DSP Bistriţa sunt pozitive şi, bazat pe argumentele de mai sus, sunt irelevante rezultatele altor laboratoare.

Într-un cadru profesional, atunci când apar discordanţe între laboratoare, rezultatele trebuie comunicate şi analizate împreună.

Problema trebuie să fie tratată de specialişti în domeniu, având ca scop colaborarea, nu competiţia.

Laboratorul de la DSP nu a primit nicio comunicare oficială referitoare la aceste cinci probe şi nu a fost creat vreun cadru pentru a discuta aceste probleme.

Rezultatele DSP Bistriţa sunt puse la dispoziţia specialiştilor în domeniu pentru o reevaluare.

Conform CDC, testele (serologice) de depistare a anticorpilor IgG şi IgM anti-SARS CoV-2 nu sunt indicate pentru diagnosticarea unei infecţii active.

În principal, durează 10-21 de zile până la declanşarea răspunsului imun de către organism, iar în unele cazuri asimptomatice, răspunsul poate chiar să nu fie depistat.

De asemenea, OMS afirmă că cinetica anticorpilor nu este total cunoscută.

În nicio ţară nu este aprobată testarea imonologică pentru SARS-CoV-2 în detrimentul testului RT-PCR, care este net superior.

Rezultatele negative ale testelor serologice nu exclud infecţia cu SARS-Cov-2, în special la cei care au fost în contact cu virusul.

În concluzie, trebuie să se ţină cont de întregul tablou: recoltarea s-a efectuat de către persoane diferite şi în zile diferite, pentru testare s-au utilizat kit-uri diferite şi aparate diferite, factori care pot influenţa testarea.

Această problemă este una comună la nivel internaţional, iar în acest caz probabilitatea unui rezultat fals-negativ este de 30%, iar a unui rezultat pozitiv de 1.6%, datorată limitei de detecţie a unor kit-uri care utilizează una sau două gene.

În laboratorul de la DSP, din data de 21.04.2020, după validarea rezultatelor timp de o săptămână cu laboratorul din CLUJ şi la recomandarea acestora, oficial a fost a fost începută activitatea de testare pentru SARS-CoV 2.

Laboratorul a funcţionat fără întrerupere, nu a avut probleme tehnice, administrative sau deficienţe de reactivi.

Au fost analizate 624 de probe, dintre care 70 de probe au fost pozitive, 8 neconcludente şi 546 negative.

Rezultatele sunt corelate cu situaţia epidemiologică şi simptomatologică a pacienţilor.”, transmite echipa de analiză din cadrul laboratorului de testare CoVid-19 al DSP.

În final, dorim să vă aducem la cunoştinţă că grupul de specialişti din cadrul laboratorului de detectare a Coronavirusului al Direcţiei este deschis şi disponibil pentru orice discuţie si reanalizare a tuturor etapelor cu un specialist în domeniul biologiei moleculare.

Comunicat de presă din partea Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud.