POLITICĂ

Directorul SRI: „SRI nu mai are încheiate protocoale cu instituțiile din justiție”. Video

Directorul Serviciului Român de Informații, a susținut în această seară o conferință de presă pe tema apariției în spațiul public a faptului că SRI  are încheiate diferite protocoale de colaborare cu instituțiile din justiție.

Eduard Hellvig a declarat că încă de la începutul mandatului său a denunțat aceste protocoale.

„Am întrebat dacă aceste protocoale sunt necesare. El a explicat că era un sistem tradițional, iar în urma unui audit intern și am hotărât denunțarea tuturor protocoalelor care nu erau impuse de lege sau CSAT. Astăzi nu mai există niciun protocol care să aibă legătură cu justiția.

Primul este un document neclasificat, care este în vigoare dar care nu presupune intervenția SRI la Parchet. De asemenea și președinta ÎCCJ a fost notificată la existența sa.

Publicată de SRI – Serviciul Român de Informații pe Vineri, 24 august 2018

Despre al doilea protocol. Acest protocol clasificat ne-a fost impus de legea de funcționare a SRI, pe temele de terorism și siguranță națională.

Ordonanța 6 ne-a impus să semnăm protocoale cu instituțiile statului, dar în urma auditului, am hotărât renunțarea la protocol.

În spațiul public se vehiculează că aș fi semnat ceva legal. Trebuie să fii rupt de realitate. Am ordonat auditul înainte ca subiectul să fie în spațiul public și am denunțat protocoalele și am început procesul de desecretizare

A mai apărut că este un abuz din partea SRI. Nu există așa ceva”, a mai spus directorul SRI.