Internațional. Viktor Orban contestă decizia din Parlamentul European. Vezi discursul liderului maghiar în PE

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a anunţat vineri că guvernul său ia în considerare iniţierea unei acţiuni legale împotriva Uniunii Europene şi a acuzat-o pe Angela Merkel că încearcă să submineze capacitatea Ungariei de a-şi apăra graniţele, scrie Politico.

Orban susţine că votul din plenul Parlamentului European, privind declanşarea procedurilor în vederea activării Articolului 7 din Tratatul UE împotriva Ungariei, nu este valid pentru că nu ia în considerare abţinerile. Avocaţii Parlamentului susţin însă că există precedent legal în acest sens, astfel Parlamentul nu este obligat să ţină cont de abţineri pentru a ajunge la o majoritate.

„În Parlamentul European de astăzi există o majoritate clară pro-migraţie”, a declarat Orban, adăugând că parlamentarii europeni încearcă să schimbe compoziţia populaţiei europene. „Avem nevoie de un nou Parlament European şi de un alt viitor”, a precizat el, acuzând apoi UE că finanţează ONG-uri. Prim-ministrul ungar a atacat-o apoi şi pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, care a cerut UE să îşi întărească agenţia de protecţie a graniţelor, Frontex. „Planul este ca, dacă Ungaria nu poate fi forţată să primească migranţi, atunci trebuie să i se ia dreptul de a-şi proteja graniţele”, a declarat Orban, pentru ca apoi să acuze blocul european că doreşte „să trimită mercenari” în ţara sa pentru „a lua” puterea „fiilor Ungariei” de a-şi proteja graniţele. „Să nu avem iluzii, ei vor lăsa migranţii înăuntru”, a avertizat Orban.

Discursul lui Viktor Orban la Parlamentul UE:

„Domnule Presedinte, dragi deputati,

Stiu ca deja v-ati hotarat, si ca raportul va fi votat de marea voastra majoritate, si mai stiu ca interventia mea nu va va schimba parerea, totusi am venit aici, in fata voastra, pentru ca nu sunteti pe cale sa condamnati un guvern, ci o tara si un popor. Veti condamna o Ungarie care face parte de mai bine de 1000 de ani din familia europeana a popoarelor crestine. O Ungarie care prin munca sa si, cand a fost nevoie, prin sangele sau, a luat parte la scrierea formidabilei noastre istorii europene. O Ungarie care a pus mana pe arme revoltandu-se impotriva celei mai mare armate din acea vreme, armata sovietica, si a suferit marele martiriu pentru libertate si democratie, iar cand a fost nevoie si-a deschis frontierele in fata tovarasilor in nenorocire din Germania de Est.

Ungaria a luptat pentru libertatea si democratia sa. Ma aflu aici si constat ca aceia care acuza Ungaria sunt cei care au mostenit democratia, care niciodata nu si-au asumat nici cel mai mic risc personal in numele libertatii si care azi vor sa-i condamne pe ungurii anti comunisti, luptatori pentru libertate.

Dragi deputati,

Ma aflu azi aici pentru a-mi apara tara, deoarece pentru Unguri libertatea si democratia, independenta si Europa, sunt chestiuni de onoare. Iata de ce va declar ca raportul pe care-l aveti in fata, atenteaza la onoarea Ungariei si a poporului ungar. Deciziile privind Ungaria sunt luate de Unguri in urma alegerilor parlamentare. Voi nu stabiliti nimic altceva, decat ca poporul ungar nu este in stare sa hotarasca singur care-i sunt interesele! Voi spuneti ca stiti mai bine decat Ungurii ce este bun pentru ei! Din cauza asta spun ca raportul este jignitor fata de poporul ungar, acest raport care face dovada ca exista doua unitati de masura, este un abuz de putere care depaseste limitele sferelor de competenta si abordarea sa contravine tratatelor.

Dragi deputati,

Pentru noi, in Ungaria, democratia si libertatea nu sunt chestiuni politice, ci morale si voi sunteti pe punctul ca, folosindu-va majoritatea, sa faceti o judecata morala, lipind o eticheta unei tari si unui popor. Va asumati o uriasa responsabilitate luand, pentru prima data in istoria Uniunii Europene, decizia de a exclude un popor european de la luarea deciziilor europene. Voi privati Ungaria de reprezentarea propriilor interese in mijlocul familiei europene din care ea face parte. Am avut si vom avea discutii. Noi avem conceptii diferite asupra caracterului crestin al Europei, asupra rolului natiunilor si al culturilor nationale. Noi avem pareri diferite asupra principiului si al misiunii familiei si opozitia noastra este frontala in chestiunea imigratiei. Daca vrem cu adevarat unitate in diversitate atunci diferentele nu pot servi drept pretext pentru a arunca oprobriul asupra unei tari si a o exclude de la luarea deciziilor in comun. Nu ne-am permite niciodata sa-i reducem la tacere pe cei care nu sunt de acord cu noi.

Domnule presedinte,

Ei vor sa excluda o tara care si-a adus totodata o contributie clara la alegerile europene: in 2009, 56%, iar in 2014, 52%, au votat pentru noi. Doamnelor si domnilor deputati, suntem partidul cel mai incoronat de succes din Parlamentul European. Opozantii nostri socialisti si liberali nu sunt deloc incantati de succesul asta, dar a se razbuna pe Ungurii care nu au votat in majoritate pentru ei nu este nici respectuos si nici european. Mai mult, acest raport a fost scris de niste oameni care nu sunt in mod clar la curent cu niste fapte elementare. Raportul o recunoaste, ei au anulat trimiterea unei delegatii in Ungaria ceea ce dovedeste ca vreti sa luati o decizie fara o ancheta, o cercetare, facuta la fata locului. Raportul contine 37 de erori factuale importante, fiecare deputat primind ieri din partea noastra un document de 108 pagini.

Dragi deputati,

Uniunea noastra se mentine unita si prin faptul ca dezbaterile noastre se desfasoara conform unor reguli. Eu insumi in numele Ungariei am ajuns la niste acorduri si am facut niste compromisuri cu Comisia asupra legii privind media, asupra sistemului juridic si asupra unor puncte din Constitutia noastra. Acest raport calca insa in picioare intelegerile din anii anteriori. Daca sunteti in stare sa faceti lucrul asta atunci la ce bun sa mai faceti acorduri cu cutare institutie sau tara? Ceea ce faceti voi acum reprezinta pentru Uniunea dialogului constructiv o lovitura dura.

Dragi deputati,

Fiecare natiune si stat membru are dreptul de a hotari cum sa-si organize viata in propria tara. Noi ne aparam frontierele si noi singuri hotaram cu cine vrem sa traim in tara noastra. Noi am ridicat o bariera si am oprit sute de mii de imigranti ilegali. Noi ne-am aparat tara si am aparat Europa. Astazi, este pentru prima data in istoria Uniunii Europene cand o comunitate care isi pazeste propriile frontiere este condamnata.

Domnule Presedinte,

Vorbind sincer, ei vor sa condamne Ungaria pentru ca Ungurii au hotarat ca tara noastra nu va fi un teritoriu de imigratie. Cu tot respectul datorat, dar si cu cea mai mare fermitate, resping ca fortele pro imigratie din acest parlament sa ameninte, sa raspandeasca zvonuri si sa defaimeze Ungaria, folosindu-se de minciuni.
Va informez respectuos, ca indiferent care va fi decizia pe care o veti lua, ca Ungaria nu va ceda in fata santajului. Ungaria isi va apara propriile frontiere si va opri imigratia ilegala. Ungaria isi va apara drepturile si o va face, daca va fi nevoie, chiar impotriva voastra.
Noi, Ungurii, ne pregatim pentru alegerile europene de anul viitor, unde, in sfarsit, oamenii pot decide asupra viitorul Europei, si pot readuce democratia in politica europeana.
Va multumesc pentru atentie!”

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.