ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Doi bistrițeni cercetați pentru deținerea fără drept a unor arme neletale supuse autorizării

Ieri, 28 februarie a.c., polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au efectuat controale și verificări de specialitate, pe raza municipiului Bistrița, la regimul armelor și munițiilor.

În cadrul activităților desfășurate, polițiștii au identificat doi bărbați, de 61 ani, respectiv 76 ani, ambii din Bistrița, care dețineau ilegal arme neletale cu aer comprimat și o lunetă, toate supuse autorizării.

Astfel, armele respective au fost indisponibilizate, iar cercetările continuă în ambele cauze sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Atragem atenţia că manevrarea unor astfel de obiecte, de către persoane neautorizate, poate avea consecinţe grave, de natură să pună în pericol viaţa, sănătatea unor persoane sau integritatea unor bunuri.

De asemenea, vă reamintim faptul că nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, precum şi nerespectarea regimului materiilor explozive, atrage pedeapsa cu închisoarea, astfel:

 • Producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul ori folosirea materiilor explozive sau orice alte operaţiuni, precum circulaţia acestora, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani, tentativa se pedepseşte .
 • Deţinerea sau portul fără drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizării se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau amendă;
 • Deţinerea, portul, confecţionarea, precum şi orice operaţiuni privind circulaţia armelor letale, a muniţiilor, mecanismelor sau dispozitivelor acestora sau funcţionarea atelierelor de reparare a armelor letale, fără drept, se pedepseşte cu închisoare la unu la 5 ani.

 

Condiţiile de păstrare şi port ale armelor letale

 • Titularul dreptului de a purta şi folosi arme letale are obligaţia de a păstra arma şi muniţia înscrisă în permisul de armă în condiţii de securitate, astfel încât să nu permită accesul la acestea al persoanelor neautorizate.
 • Păstrarea armei şi muniţiei prevăzute la alin. (1) la domiciliul sau reşedinţa deţinătorului se face în locuri special destinate, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
 • Arma de apărare şi pază poate fi purtată numai de către titularul permisului, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
 • trebuie să fie asigurată şi să nu fie armată;
 • să nu prezinte defecţiuni, cu excepţia situaţiei în care este transportată la armurier;
 • trebuie să stea în permanenţă introdusă în toc şi ascunsă vederii, cu excepţia situaţiilor în care persoana este autorizată, potrivit legii, să o utilizeze;
 • să se afle în permanenţă numai asupra sa şi să nu fie înmânată, sub nicio formă, altor persoane, cu excepţia armurierilor, intermediarilor, organelor de poliţie competente, precum şi personalului abilitat prin lege să păstreze şi să asigure securitatea temporară a armelor, la intrarea în instituţiile publice, în mijloacele de transport naval sau aerian, precum şi în alte locuri unde portul armei este interzis prin lege;
 • deţinătorul să nu se afle sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori în stare avansată de oboseală sau să nu sufere de afecţiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol, în condiţiile în care poartă arma asupra sa.                                                                                                                     Atragem atenția că nerespectarea acestor prevederi atrage răspunderea penală sau contravențională!

 

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE – INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEȚEAN BISTRIȚA-NASĂUD