DIN TRANSILVANIA

Doi orădeni, soț și soție, creează genți de lux unicate, pentru clienți din toată lumea

Soţii Daciana şi Mircea Bule lucrează împreună la designul şi realizarea propriu-zisă a genţilor unicat, executate din piele italienească la o bătrână maşină de cusut Singer.

De câţiva ani, cocheta sufragerie a unei case din centrul Oradiei a devenit locul în care sunt produse genţi unicat, din piele italienească, ce ajung apoi în mâinile unor oameni de afaceri, medici, avocaţi, fotografi şi scriitori din lumea largă.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Întregul proces este executat de numai două persoane, Daciana şi Mircea Bule, care îşi împărtăşesc nu doar iubirea, ci şi pasiunea pentru creaţiile unicat.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Un pielar hippie

Povestea a început în ultima parte a anilor ’80, când, după absolvirea liceului, Mircea, pasionat de accesoriile rock şi hippie – care, evident, nu se găseau la acea vreme pe piaţă – s-a apucat să le facă. S-a mutat la Bucureşti, unde frecventa cercuri de tineri artişti, de la care a învăţat multe, ba chiar a asistat la cursurile Facultăţii de Arhitectură şi Design. Pentru că a vrut să-şi desăvârşească meşteşugul, s-a dus apoi să înveţe şi de la pielarii nemţi din zona Sibiului.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

În Capitală a fost angajat să facă port-brichete, brăţări, iar apoi genţi din piele, până când, în 1995, s-a întors în Oradea pentru a-şi deschide propriul atelier pe strada Vasile Alecsandri. Tot ce făcea vindea acasă, în Cluj şi în Timişoara.

La începutul anilor 2000, Mircea a semnat, timp de trei ani, designul mai multor accesorii din piele pentru un manufacturier italian de accesorii pentru vânătoare, apoi a lucrat în propriul atelier genţi pentru mărcile Bigotti, Cavalier şi Benvenuti. “În toţi anii aceştia n-am vrut să fiu cunoscut. Vindeam în atelier şi într-un magazin din spatele Teatrului”, povesteşte artistul, citat de ebihoreanul.ro.

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni stând jos

Creaţie la Singer

Totul s-a schimbat după ce a cunoscut-o pe Daciana. Au băut prima cafea împreună în 2010, când Mircea avea 42 de ani, iar Daciana 35, iar de atunci sunt nedespărţiţi. S-au îndrăgostit şi au început să lucreze împreună, ea fiind tot o fire de artist, cu studii de pictură, canto şi artă fotografică. Acum au, amândoi, diplomele de designeri vestimentari de la Şcoala de Arte Francisc Hubic şi semnează genţi unicat pentru clienţi importanţi din toată lumea.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Le-au denumit 74 Street Bags fiindcă primul atelier comun l-au deschis pe strada Castanilor nr. 74. Ulterior l-au mutat într-o altă casă în zona Horea. Creaţiile lor sunt în totalitate artizanale. Daciana e responsabilă cu designul, iar Mircea se implică atât în design, cât şi în execuţie, de la tăierea pielii italieneşti la ciocănit, lipit şi cusut. Foloseşte o maşină veche, Singer, care are mai mult de 100 de ani şi rareori, doar în anumite etape ale procesului de fabricaţie, porneşte o maşină electrică. Genţile lor se nasc într-o atmosferă caldă, în sunete de jazz şi mireasmă de ceai de lavandă.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Pentru profesionişti

Daciana se ocupă şi de popularizarea brandului. “Sunt de părere că, dacă ai ceva de arătat lumii, e păcat să ţii doar pentru tine”, spune Daciana, care l-a convins pe Mircea să renunţe la stilul său discret, de a crea cumva ascuns în propria lume.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană

Orădeanca a reuşit să includă marca 74 Street Bags pe cel mai mare şi popular site de creaţii handmade din lume, Etsy.com, unde genţile orădenilor sunt extrem de apreciate, primind constant recenzii de cinci stele din partea clienţilor. “Am apărut chiar şi în Vogue UK, două luni consecutiv, precum şi în reviste din Olanda. Am fost, practic, recunoscuţi ca artişti”, spune Daciana cu satisfacţie.

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, persoane zâmbind, în aer liber

Stilul lui Mircea a trecut şi printr-un rebranding, insuflat tot de partenera sa. “Din 2010, Daciana a preluat o mare parte din ceea ce înseamnă creaţie. Eu făceam foarte puţine produse pentru femei. În plus, a luat frâiele şi în promovare”, recunoaşte bărbatul.

Acum, cei doi realizează, de obicei la comandă, genţi pentru arhitecţi, profesori, medici, fotografi, dar şi pentru persoane cu nevoi speciale. Spre exemplu, au făcut o geantă specială pentru un aparat care trebuie purtat de oamenii cu inimă artificială, precum şi mai multe genţi pentru scaune cu rotile.

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni şi text

Din Oradea-n lume

Majoritatea comenzilor vin din străinătate şi sunt pentru genţi “custom made”, adică făcute după preferinţele clienţilor, pe care Daciana le află până în cel mai mic detaliu prin discuţii directe cu aceştia. “Am început cu o servietă pentru asistentul premierului Australiei. Am primit apoi comenzi din Guam, Rusia, Africa de Sud, Japonia, China, dar în special din America”, spune Mircea. Ca mulţi artişti români, creatorii 74 Street Bags sunt mai apreciaţi, aşadar, în alte ţări decât la ei acasă. “Mai ales în America, unde există o cultură handmade, iar oamenii înţeleg de ce un astfel de produs e mai scump”, explică Daciana.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană

Cei doi au creat, între altele, şi un ham pentru fotografii profesionişti, desemnat în 2016 cel mai bun produs tehnic din piele de site-ul american BestLeather.org, şi cumpărat apoi în mai multe exemplare de National Geographic. Au executat şi genţi cu buzunare ascunse şi închise cu lacăt pentru o fumătoare care se ascundea de soţ, iar acum lucrează la o geantă de motocicletă pentru Carian Cole, o americancă semnatară a mai multor romane de dragoste devenite bestselleruri.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Creaţiile 74 Street Bags se vând de obicei cu câteva sute de euro. Câte sute, asta depinde de mărimea şi stilul fiecăreia. Cele mai scumpe produse realizate de orădeni au fost trei trolere de călătorie, comandate şi personalizate după placul unui milionar american, fiecare costând câte 1.800 de dolari. Iată, deci, că articole de lux nu se fac doar la Milano ori Paris, ci şi într-un mic studio din centrul Oradiei, cu dragoste şi muzică…

Este posibil ca imaginea să conţină: interior

sursa: ebihoreanul.ro, foto: facebook 74 Street Bags / Daciana Bule