LIFESTYLE

Doi sătmăreni au ajuns în cel mai friguros loc de pe pământ

Sătmărenii Bertici Attila și Kinga au ajuns la finalul expediției extreme a cărei destinație a fost Oymyakon – Siberia, cel mai friguros loc de pe pământ.

Soții Bertici au plecat din Satu Mare în 12 decembrie anul trecut, efectuează călătoria cu un autoturism Dacia Duster, au ajuns la destinație joi, 9 ianuarie, și sunt protagoniștii primei expediții românești cu un singur echipaj îmbarcat la bordul unui astfel de autoturism.

În 6 ianuarie, soții Bertici au anunțat pe facebook că au depășit cu bine una dintre cele mai grele etape ale călătoriei, traversarea râului înghețat Lena, în lungime de 17 kilometri.

O altă etapă extrem de dificilă a expediției a fost parcurgerea a peste 1.000 de kilometri, pe drumul oaselor, din Yakutsk până aproape de destinația finală. Drumurile neasfaltate, acoperite cu zăpadă, temperatura exterioară care a atins până la minus 50 de grade Celsius cu cât se aflau mai aproape de destinație, au fost un test extrem de anduranță și voință pentru cei doi, în timp ce mașina a fost pusă la grea încercare.

Epuizați și înfricoșați, miercuri, 8 ianuarie, Attila și Kinga, au ajuns în Tomtor, la doar 30 de kilometri distanță de Oymyakon, dar au fost nevoiți să se oprească, din cauza problemelor pe care le-au avut cu mașina. Attila spune că au scăpat cu viață doar printr-o minune.
Din cauza dificultăților cu care s-au confruntat, temerarii din Satu Mare nu au reușit să ajungă la pensiunea unde și-au făcut rezervarea.

La fel ca în multe alte locuri prin care au trecut pe traseu, cei doi au fost cazați de un localnic impresionat de performanța lor. Familia acestuia i-a primit în casă, i-a așezat la masă și le-a pus la dispoziție o cameră în care să se odihnească în cursul nopții. Attila spune că ultimii 200 de kilometri ai traseului până în Tomtor au fost cei mai grei parcuși vreodată de el.

Joi, 9 ianuarie, sătmărenii au ajuns în Oymyakon și la scurt timp după ce au revenit în Tomtor, unde vor rămâne până vineri, Attila și Kinga ne-au împărtășit bucuria, emoțiile și trăirile lor.

Vineri, cei doi sătmăreni vor poni spre casă. Ei sunt bucuroși că au reușit să-și atingă țelul propus și spun că la reușita lor au contribuit și încurajările milioanelor de persoane care i-au urmărit pas cu pas pe facebook și pe canalul de youtube Hello Siberia Expedition.

Din Satu Mare până în Oymyakon ei au parcurs peste 12.000 de kilometri, și vor parcurge același traseu și înapoi către casă, unde preconizează că vor ajunge peste aproximativ 20 de zile.

Attila și Kinga spun că a fost o experiență grea, inedită, dar foarte frumoasă: ROMÂNIA, AM REUȘIT!