OPINII

Domnului ministru al Sănătății

Domnule ministru , sunt sigură că știți în ce stare se află spitalele , sunt sigură că știți că sunt acreditate “” cu amendamente “” , sunt sigură că știți că în caz de incendiu nu pot fi evacuați pacienții pt că paturile nu ies pe uși sau nu intră în lift , sunt sigură că știți că nu avem senzori de depistare a concentrației de oxigen în ATI , nici sisteme de climatizare corespunzătoare , nici filtre HEPA , nici saloane cu presiune negativă , sunt sigură că știți că împărțirea spitalelor în “” roșii “” și “” verzi “” nu mai are în acest moment nici o justificare medicală și nu există nicăieri în lume așa ceva , sunt sigură că știți că nu suntem pompieri și că nu avem cum opri nici un incendiu sau împiedica explozii ( oricât am vrea suntem medici , nu pompieri ) , și nici legea nu poate impune și nici nu o face de fapt să îți pui viața în pericol . Vă rugăm găsiți soluții la aceste probleme semnalate de medicii care au “” dus în spate “” toată pandemia . Se pare că vine valul 3 , vă rog implicați toti medicii în efortul de tratare a tuturor pacienților , altfel vor fi foarte multe decese evitabile .
Nici un pacient nu merită neglijat . Nici o patologie nu a dispărut pt că a apărut SarsCov2 .
Sunt sigură că știți că medicii români fac gărzi de 24 de ore , uneori stau peste 30 de ore încontinuu în spital , mii de gărzi într-o viață profesională .Sunt sigură că știți că aceste gărzi reprezintă muncă suplimentară obligatorie , pt a asigura continuitatea activității medicale , nerecunoscute ca atare nici prin plata orelor de gardă , nici prin recunoașterea lor la vechimea în muncă .
Sunt sigură că știți că medicii reprezintă singura categorie socioprofesională care primește penalizări dacă iese la pensie după împlinirea stagiului complet de cotizare la sistemul de pensii .
Sunt sigură că știți că ni se crește anual vârsta de pensionare , în ciuda faptului că producem medici pe cheltuiala statului român pentru alte țări , deci nu reușim să îi păstrăm în țară .
Sunt sigură că știți ce DEFICIT ENORM există în anumite specialități vitale și că de aici situația de a fi obligați să muncim dublu față de normativele și directivele europene .
Și , mai presus de orice , dați o OUG de lărgire a competențelor ,pt că avem sute de colegi din alte specialități care au fost nevoiți să trateze pacienți Covid , în sfara competențelor asigurate prin ALP .
Pacienți și personal medical deopotrivă suntem supuși riscurilor.
Laura Zarafin, medic specialist