ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Două dintre starurile jazzului într-un concert excepţional la Bistrița

Îndelung aşteptate, două dintre starurile jazzului mondial propun un concert excepţional la Bistrița și în mai multe orașe. Dupa 20 de ani, pianistul Lucian Ban revine pe scena Sălii Elvire Popesco a Institutului Francez din capitală, pe data de 7 februarie 2018, la ora 19.30, alături de clarinetistul şi saxofonistul Alex Simu. Free Fall este o seară de jazz şi improvizaţii dedicată unuia din marii clarinetişti americani ai jazz-ul modern – Jimmy Giuffre. Începând cu anii ’50, pe când era parte din Stan Kenton’s Four Brothers, şi mai ales în înregistrările cu diverse grupuri proprii din anii ‘60, Jimmy Giuffre s-a afirmat ca una dintre forţele artistice de mare impact ce aveau sa modifice jazz-ul de la mijlocul sec. XX. El a popularizat ideea de “third stream” (o sinteză între muzica clasică şi jazz, având improvizaţia ca element central), devenind, în acelaşi timp, una dintre originalele personalităţi ale clarinetului din jazz-ul modern. Cu ocazia concertului Free Fall, cei doi muzicieni de origine română îi invită pe amatorii de jazz într-o călătorie printre piese de Jimmy Giuffre, compoziții originale inspirate de muzicianul american şi improvizaţii.

Fotografia postată de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa Năsăud.

Biografii propuse de artişti
Lucian BAN
Originar din Cluj-Napoca, pianistul Lucian Ban este unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz. El și-a câștigat renumele pe scena newyorkeză grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner, artistul fiind considerat ,,unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultimul deceniu” (Bruce Lee Gallanter).
Împreună cu renumitul contrabasist american John Hebert, Lucian Ban a iniţiat şi condus Octetul Enesco Re-Imagined ansamblu dedicat reinterpretării lucrărilor celebrului compozitor român George Enescu. Proiectul s-a bucurat de o excelentă primire în presa internațională, câştigând o serie de premii BEST OF 2010 şi fiind aplaudat pe mari scene ale lumii, precum London Jazz Festival/Royal Elizabeth Hall, Barcelona Jazz Festival, Jazzdor din Strasbourg, sau în contextul evenimentelor din cadrul Guimaraes – Capitală Culturală Europeană 2012 (Portugalia) etc. Considerat de cunoscutul ziar britanic The GUARDIAN drept ,,un nume de urmărit / a name to watch” pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban activează la New York unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Sam Newsome & Lucian Ban), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume. A editat 8 albume solistice pentru case de discuri americane și europene, iar in 2013 si-a facut debutul la celebra casa de discuri ECM Records (Keith Jarrett, Jan Garbarek, etc) cu ”Transylvanian Concert” album ce-i va aduce consacrarea internaţională. Criticul Terrell Holmes de la All About Jazz spunea in 2003 despre pianistul român : ,,Pianistul Lucian Ban cântă cu o fluenţă şi o sensibilitate care amintesc atât de un Vladimir Horowitz cât și de un McCoy Tyner” ( www.lucianban.com)

Alex SIMU
Clarinetist, saxofonist, compozitor şi aranjor de origine română, Alex Simu s-a stabilit la Amsterdam, în 2003. Muzicianul are cunoştinţe vaste în domeniul familiei clarinetelor, iar îmbunătățirile inovatoare pe care le-a adus acestui instrument au condus la dezoltarea la nivel global a unei noi abordari artistice atât din punct de vedere tehnic, cât şi stilistic. Alex Simu a ameliorat sunetul acestui instrument de suflat şi a dezvoltat clarinetul tenor şi clarinetul « d’amore » ; totodată a extins posibilităţile de expresie ale clarinetului bas. Instrumentele lui Alex Simu au devenit unice în lume, fiind concepute să satisfacă exigenețele sonore și expresive ale imaginației artistului. Activ pe scena muzicii de jazz si world music încă din 1999, Alex Simu a concertat pe cele mai mari scene ale lumii, în 41 de țări de pe 5 continente. Printre cele mai recente recunoaşteri internaţionale se numără premiul “Golden Calf” acordat de către Academia de Film a Țărilor de Jos, pentru coloana sonoră a filmului “Beyond Sleep”, realizat de Boudewijn Koole. Presa internațională a scris despre el: “Virtuoz fară nici un dubiu și cu o profunzime emotională pe care o aștepți de la un veteran ca Ivo Papasov” ( DeVolkskrant 5*****, Olanda). ,,Muzica sa creează dialoguri și pasaje în care existența unui text nerostit se impune în imaginația fiecărui ascultător” (Málaga Hoy 5*****, Spania) (www.alexsimu.nl)