OPINII

Dragi tineri români: nu intrați în politică și nu lucrați pentru partide!*

Distribuire articol:

Tinerețea este pentru a-ți face un rost în viață. Pentru a dobândi o profesie, pentru a fonda o familie, pe scurt pentru a pune șinele solide la ce are să fie restul vieții tale. Ai energie, ai timp, ai spațiu mental, fizic ești OK, nu ești bolnav și nu ai obligații: perfect, folosește acest timp pentru a investi în tine. Poți pretinde să conduci o țară dacă încă nici pe tine nu ai avut răgazul să vezi cum te conduci? Puțin probabil.
Să luăm scenariul fericit, în care ești tânăr, investești timpul tău într-un partid și ai obținut un post politic. Credeți-mă pe cuvânt: dacă ajungi într-un post politic fără o pregătire profesională solidă probabilitatea să te faci de râs sau să faci prostii este uriașă. Excepțiile sunt puține.
Scenariu pesimist: ai investit timp într-un partid și, în loc să fii un bun profesionist la 30 de ani, constați că „ai făcut politică pentru ca să schimbi lucruri” și partidul tău nu îți mai dă nici loc eligibil pe vreo listă, nici post în administrație? Consecința: rămâi cu ochii în soare.
Pot să înțeleg că sunt tineri care vor să-și schimbe țara. Am fost și eu așa. Aveți, atunci, două opțiuni: prima este să intrați în administrație. Chiar recomand asta! Așa cum au intrat mii de tineri în anii 2000 și care, adesea din birourile prăfuite ale ministerelor, au reușit să ducă România în UE și NATO. Pentru că e multă de muncă, și e o muncă destul de mare și importantă.
A doua opțiune este să deveniți profesioniști în domeniul vostru și, pe la 35-45 de ani, când aveți o stare, o familie, o reputație și niște realizări, să intrați în partidul care reprezintă convingerile voastre. Convingeri care acum se bazează pe o experiență de viață, nu pe niște impresii superficiale, la care toți suntem vulnerabili când suntem tineri.
Credeți-mă, pentru că vorbesc din experiență: „tinerii” sunt carne de tun pentru politicienii versați care au nevoie de „lipitori de afișe” pentru a mai obține o sinecură.
*sunt momente istorice, puține, în care destinul unui neam e în cumpănă. În acele momente -puține- poate să fie important pentru neam -nu neapărat și pentru tine ca individ- ca toate forțele, indiferent de vârstă, situație sau altceva, să tragă într-o anumită direcție. România nu este într-o asemenea situație acum. Alte tări, mai ales din spațiul ex-sovietic, sunt.
Daniel Funeriu

Distribuire articol: