OPINII

Dragii mei prieteni PLUS

Autor: Mihaela Miroiu

Dragii mei prieteni PLUS, la prima Convenție de constituire a voastră ca partid ați aplaudat ceea ce v-a spus. Ați aplaudat și pe deplin împărtășit. Voiați să fiți altfel de politicieni. Vă reamintesc ce ați împărtășit și ce fel de politicieni vor cei care vă susțin:

1. Câștigați poziții în partid prin competență, muncă, dedicație lucidă, înțelegere și servicii aduse propriului electorat, nu luând forma vasului în care se află șeful.
2. Câștigați-vă popularitatea prin calm, bunăvoință, umanitate, nu prin ură, resentiment și atacuri josnice.
3. Câștigați zâmbetul oamenilor prin umor senin, nu prin bășcălie grobiană.
4. Câștigați încrederea oamenilor prin onestitate, respect, recunoașterea erorilor, căință pentru ele, nu prin promisiuni deșarte și combinații de culise.
5. Câștigați deschiderea și simpatia oamenilor măsurându-vă fiecare cuvânt scris sau spus. Mulți au pierit din politică fiindcă le-au luat-o instinctele înaintea rațiunii. Nesăbuința se plătește.
6. Câștigați oameni de toate vârstele, din toate categoriile sociale, etnice, religioase: oamenii care aspiră la o viață personală și comunitară cuviincioasă. Ei sunt majoritatea slab reprezentată și ignorată. Altfel am pieri. Nu e nevoie să fiți populari printre cei lipsiți de bun simț și înclinați spre facere de rău.
7. Câștigați competență politică pe două căi: învățați de la alegătorii potențiali, ca să știți ce interese au și de la specialiștii care știu prin ce metode aceste interese pot să devină politici publice. Ignorarea oricărora dintre ei din mândria că dețineți cunoaștere politică odată ce ați fost aleși înseamnă trufie și duce la faliment.
8. Câștigați atunci când sunteți în stare să puneți scopurile pentru care ați construit partidul mai presus de orgoliile contextuale. La fel ca și în familie sau prietenie, hotărâți de e mai important: să aveți mereu dreptate, sau să îi păstrați pe ceilalți în viața voastră.
9. Câștigați dacă vă amintiți mereu ce v-a făcut să construiți un alt partid, ce valori, principii și scopuri v-au unit, ce crezuri ideologice și etice aveți în comun. Altfel mergeți purtați de întâmplare și deveniți un accident istoric în loc să faceți istorie.
10. Fiți politicienii pe care ați fi vrut să îi aveți și să îi păstrați, în loc să renunțați la viața personală și adesea profesională fiindcă acei politicieni există încă doar în imaginația și aspirațiile noastre.
Credeți mereu în ceea ce faceți atât cât cred eu acum în dumneavoastră!