ECONOMIC

Terapia Cluj, cel mai mare producător local de medicamente: Dacă autorităţile ne contactează putem fabrica ce doresc ele, în ce cantitate doresc ele

Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, cel mai mare producător local de medicamente, a spus că poate fabrica la cerere anumite medicamente şi în cantităţi specifice, la cererea autorităţilor, pentru a combate răspândirea noului coronavirus.

„Dacă autorităţile ne contactează putem fabrica ce doresc ele în ce cantitate doresc ele”, a spus Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj, în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii de business ZF Live.

Cu toate acestea, întrebat dacă autorităţile l-au contactat pentru a-i cere să sporească producţia unui anumit medicament, Damian a spus, vineri, că nu.

„Este o întrebare bună şi raţională. Ne-o punem şi noi, dar nu ne-a pus-o nimeni dintre autorităţi. Noi ne-am oferit printr-un comunicat de presă ieri (n.red: joi), ca patronat al fabricilor de medicamente din România, să faccem asta. Am oferit diferite soluţii”, a explicat Dragoş Damian.

În ţările europene în care epidemia s-a extins mai mult, guvernele au început să transmită diverse comenzi suplimentare pentru producătorii de medicamente şi de echipamente medicale, întrucât închiderea graniţelor limitează ţările la producătorii lor locali.

Scenariul Italia, Franţa, Germania

Guvernele din Europa şi-au intensificat eforturile pentru a asigura necesarul de ventilatoare pulmonare, întrucât doctorii şi spitalele se pregătesc pentru o continuă creştere a numărului persoanelor infectate cu noul coronavirus.

Italia, ţara care a devenit epicentrul european al epidemiei, a dat directive pentru singurul producător de ventilatoare pulmonare al ţării să mărească producţia de patru ori, ba chiar a trimis oameni din armată în fabrici ca forţă de muncă pentru a atinge necesarul de producţie.

Ventilatoarele pulmonare sunt necesare pentru a pompa oxigen în plămânii pacienţilor care suferă de dificultăţi respiratorii acute. Acestea sunt de importanţă critică pentru cei în pericol de insuficienţă pulmonară – una dintre principalele cauze ale morţii în rândul deceselor cauzate de coronavirus.