POLITICĂ

Dragoș Tudorache, despre listele pentru parlamentare: Nu punem membrii cu mâna, așa cum se întâmplă la PSD sau PNL

„Împreună am decis că vom merge cu acest model în care, într-o primă fază, membrii comuni USR și PLUS, în fiecare filială, vor alege un număr de delegați, care mai apoi vor alege din candidații comuni pe cei în care au ei încredere. Aș îndrăzni să spun că este un pioneriat în politica românească”, a explicat Dragoș Tudorache, președinte executiv PLUS, marți seară, la Digi24, în contextul discuției despre modul în care au fost alcătuite listele în USR PLUS cu candidații la alegerile parlamentare.

„Eu vreau să cred că ei însiși nu văd asta ca pe o pierdere. A fi candidat la parlamentare, da, este un lucru foarte important, dar din punctul meu de vedere și îndrăznesc să cred, și sper, că pentru ei un loc de parlamentar nu este motivul pentru care au intrat în acest proiect politic. Suntem 40.000 de oameni în acest proiect, foarte mulți din ei cu competențe din cele mai diverse și din cele mai relevante pentru proiectul nostru politic. O mică parte din ei reușesc să obțină un loc eligibil pentru a reprezenta membrii noștri și electoratul în Parlamentul României. Însă, ceea ce a făcut doamna Presadă, ceea ce a făcut domnul Goțiu, ceea ce a făcut domnul Ungureanu, activitatea domnului Lungu recunosc că o cunosc mai puțin, dar activitatea celor trei o cunosc și cred că sunt foarte mulți dintre membrii noștri, din electorat care respectă munca lor. Și eu personal o respect și eu sper să îi văd alături de proiect în continuare. Din nou, nici proiectul, nici politica nu se termină cu un loc în Parlament.

Noi am avut o opțiune de făcut: atunci când am stabilit împreună că în cadrul procesului de fuziune, vom desemna și o procedură comună pentru alegerea reprezentanților noștri pe listele de candidați pentru Parlament, am votat împreună cu toții, la congresul din august, că vom avea o astfel de procedură comună. Domnul Goțiu sper că își amintește de discuțiile noastre înainte de congres, în care am dezbătut mai multe modele de vot. Noi la PLUS, de exemplu, și mă bucură să văd referirea la un astfel de proces hibrid, cred că domnul Ungureanu spunea, noi în statut avem un astfel de proces hibrid în care contează atât meritele, competența care sunt analizate de o comisie într-o proporție de 30% și 70% votul membrilor. Ăsta e procesul pe care noi îl aveam intern în PLUS. Însă, pe partea a colegilor de la USR, ei aveau un model în care foloseau aceste alegeri cu delegați, care nouă la PLUS ne sunt străine, noi nu le-am folosit până acum. Aveam un meniu de opțiuni de procedură pe care să îl alegem și obiectivul era să alegem o procedură comună. Asta am făcut și e o procedură comună pe care ne-am asumat-o cu toții, prin vot dat, în congresul din august și apoi mai târziu în Consiliul Politic și Consiliul Național ale celor două partide.

În cadrul acestui proces, împreună am decis că vom merge cu acest model în care, într-o primă fază, membrii comuni USR și PLUS, în fiecare filială, vor alege un număr de delegați, care mai apoi vor alege din candidații comuni pe cei în care au ei încredere. Aș îndrăzni să spun că este un pioneriat în politica românească, nu punem membrii cu mâna, așa cum se întâmplă la PSD sau PNL, și, da, o astfel de procedură care este o procedură competitivă merită cu orice risc, așa este, și are și câștigători, are și perdanți. Dar, din punctul meu de vedere, perdanții nu sunt perdanți. Cei care nu au reușit să convingă și să obțină votul membrilor rămân în continuare colegii noștri, care pot contribui în formulă executivă sau în orice altă formulă la proiectul nostru dacă aleg să rămână și cred, în continuare, în proiect și eu unul sper că o vor face”, a declarat Dragoș Tudorache, întrebat dacă cei care nu se află pe locuri eligibile pe listele cu candidații la alegerile parlamentare sunt o pierdere sau nu pentru Alianța USR PLUS.