ACTUALITATE

Dreapta conservatoare din Polonia a câştigat alegerile parlamentare

Actualizare. PiS, Partidul Lege şi Justiţie, a câştigat alegerile parlamentare conform sondajelor apărute la momentul închiderii urnelor. PiS ar fi obţinut peste 43% din voturi.

Polonezii au votat duminică la alegeri parlamentare al căror învingător va fi potrivit sondajelor partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, formațiune cunoscută pentru politicile social conservatoare, care au redus sărăcia. Aceleași sondaje de opinie arată însă că PiS ar putea pierde majoritatea absolută de care s-a bucurat ultimii patru ani. Este de așteptat ca partidele de opoziție de centru și stânga, conduse de Coaliția Civică a președintelui Consiliului European, Donald Tusk, să câștige un număr aproape egal de mandate în noul Parlament. Cu patru ore înainte de închiderea centrelor de votare, participarea la vot era de 45,9%, cu aproape 7% mai mare decât în 2015.

Partidele de opoziţie din ţară şi Uniunea Europeană au criticat vehement Partidul Lege şi Dreptate, afirmând că a subjugat sistemul judiciar şi mass media şi că a făcut din Polonia o ţară mai puţin tolerantă faţă de minorităţi.

Opozitia de la Varsovia a primit un impuls de ultim moment dupa ce Olga Tokarczuk, care a primit joi Premiul Nobel pentru Literatura, a indemnat polonezii sa aleaga cu intelepciune “intre democratie si autoritarism”, adaugand ca acesta este “cel mai important” scrutin post-comunist.

Aflat la putere inca din 2015, partidul de guvernamant Lege si Justitie (PiS), condus de Jarosᅤaw Kaczynski, a cautat sa mobilizeze alegatorii din mediul rural, promovand valorile familiale si introducand o serie de masuri de protectie sociala, inclusiv cresterea pensiilor si salariului minim.