OPINII

Dreapta românească azi

Autor: Gabriel Purcăruș

Poate că nu văd eu tocmai corect lucrurile, dar din perspectiva mea, așa incompletă, cred că puținele forțe de dreapta din România ar face foarte bine să se reunească pe o platforma comună, fie ea și imperfectă.
Din câte constat eu, există două partide – PMP și AD – care au vederi comune pe multe teme și ar putea constitui o alianță ce ar putea atrage ulterior atât dizidenți de la alte partide – de pildă crestin-democratii de la PNL – cât și personalități care astăzi nu sunt înregimentate politic (nu dau acum exemple).

Mi se pare că PMP și AD au în comun următoarele:
1. Militează pentru apartenența României la UE (uniune politică și economică) și NATO (alianța politico – militară)
2. Resping politicile identitare – oamenii trebuie tratați ca indivizi și nu că membrii ai unor colectivități
3. Ambele mișcări resping ideologia genului fluid și susțin familia ca instituție fundamentală a societății
4. Ambele văd securitatea Europei însemnând în primul rând securitatea cetățenilor ei – de aceea organizațiile sau mișcările care promovează terorismul trebuie reprimate, nu încurajate, nici neglijate
5. Imigrația în Europa și România trebuie ținută sub control, dirijată de nevoi economice, iar imigrația ilegală trebuie descurajată
6. Ambele susțin protecția valorilor cultural – religioase ale Europei creștine
7. Ambele susțin protecția libertății de gândire și de exprimare, respingerea corectitudinii politice care caută să pună pumnul în gură celor ce au opinii diferite față de ce e voie de la centru
8. Ambele partide susțin unirea României cu Moldova.

Unde diferă cele două::
PMP este un partid ce posedă infrastructură, are deja primari, consilieri, parlamentari și oameni politici cu experiență, dar este perceput că un partid “vechi” din pricina președintelui Băsescu.
Alternativa Dreapta este un partid care aduce energie, prospețime, entuziasm, oameni noi, dar nu are nici multă experiență și nici infrastructura de partid prea dezvoltată (și implicit nici banii necesari).

De aceea eu văd posibilă, în viitorul apropiat, o simbioză PMP-AD, și în acest caz, noul întreg ar fi mai mare ca suma părților, prin plusurile specifice celor două partide (infrastructura + energie), tocmai pentru că ar transmite un semnal pozitiv și către oamenii neafiliați. O astfel de alianță ar putea obține spre 10% la viitoarele alegeri parlamentare, și ar face bine, spun eu, să prezinte un candidat unic la prezidențialele din toamnă.

În schimb, dacă cele două partide aleg să meargă separat, mi-e teamă că nici unul din cele două nu va reuși să atragă pe cei ce stau pe margine, iar PMP nu va putea face balet la nesfârșit în jurul pragului electoral de 5% bazându-se numai pe Traian Băsescu. Cât despre AD, acest partid are nevoie încă de mult efort, timp și bani pentru a se structura și riscă să își piardă energia pe drum.

Rămâne de văzut dacă liderii acestor partide vor face pașii necesari spre o viitoare colaborare. Pentru mișcarea de dreapta, timpul nu mai are multă răbdare….