OPINII

DUMINICA ÎNVIERII ZIUA PE CARE A FĂCUT-O DOMNUL. SĂ NE BUCURĂM!

În Duminica Învierii am meditat trei itinerarii de credință în Învierea lui Isus. Ele au fost dezvoltate pornind de la trei personaje din Evanghelia duminicii, Ioan 20, 1-9. Acestea sunt Maria Magdalena, Petru și Ioan. Am arătat că drumul de credință în Înviere trebuie însoțit de o privire adecvată a mormântului gol.
Maria Magdalena este exemplul de credință marcată de lacrimi și oboseală. De aceea, privirea ei este superficială. Însă având lacrimi de iubire, îl recunoaște pe Domnul atunci când îi vorbește.
Petru ilustrează credința marcată de privirea teoretică, abstractă. El este obsedat de trădarea proprie, de aici incredulitatea sa și tendința de a măsura lucrurile.
Ioan este ucenicul iubit. El intră la mormânt, vede și înțelege pe loc că Isus a înviat. În cazul acesta este vorba despre credința care izvorăște din iubire.
În final am spus că fiecare are propriul drum de credință în Înviere. Ca să sporim această credință să facem cât mai multe exercții de privire a lucurilor care contează, esențiale. Pe această cale Isus înviat poate ieși din mormintele „memoriei”, conformismului, indiferentismului și trădărilor noastre. Mai mult decât atât, Isus înviat poate deveni o prezența vie continuă, un criteriu de viață.
Christos a înviat! Sărbători pascale binecuvântate!

Wilhelm Dancă este un teolog și filosof român, preot romano-catolic, profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București, membru corespondent al Academiei Române și membru al Academiei de Științe și Arte din Salzburg din 2017.