POLITICĂ

Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă. Corina Crețu: Putem finanța Autostrada Moldova. Guvernul nu a făcut solicitare la UE!

Străvechiul proverb românesc care spune că: ,,Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă în tristă” este cât de poate de adevărat și în zilele noastre, în cazul guvernanților, care așteaptă, parcă, ca proiectele de infrastructură să cadă de sus, fără ca domniile lor să se implice în implementarea acestora. Astfel, dacă percepția românilor este că nu sunt bani pentru construcția Autostrăzii Moldova, situația stă cu totul altfel și a fost dezvăluită de comisarul european Corina Crețu, imediat după protestul național #şîeu, Astfel, potrivit Mediafax, Corina Crețu a declarat  că Guvernul nu a trimis o solicitare de finanţare pentru studiul de fezabilitate al Autostrăzii Moldova, deşi cererea poate fi aprobată.

,,În legătură cu Autostrada Moldova, serviciile noastre au avut consultări cu Guvernul României. Putem oferi finanţare pentru realizarea studiului de fezabilitate (…) dar avem nevoie de o solicitare din partea Guvernului României, pe care nu o avem. Deci noi ne-am oferit la Comisie să realizăm studiul de fezabilitate pentru Autostrada Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş, pe perioada actuală de programare. Dar aceste lucruri nu le putem face fără a primi proiectele la Comisie.

Vreauu să vă amintesc că eu am atras semnale de alarmă asupra nevoii de conectare a României la reţeaua europeană de autostrăzi şi transport încă din prima zi a mandatului meu. Există un Master Plan aprobat de Comisia Europeană încă din 2015, şi pentru mine este absolut inexplicabil de ce, după ce o ţară îşi stabileşte priorităţile, nu depune şi proiecte aferente către Uniunea Europeană. Este foarte trist că România este pe primul loc în ceea ce priveşte rata mortalităţii în accidente rutiere. Infrastructura de transport înseamnă, de fapt, investiţii, locuri de muncă şi o viaţă mai bună pentru cetăţeni”, a declarat, vineri, Corina Creţu.