DIN TRANSILVANIA

După cucerirea celui mai înalt vulcan asiatic, bistrițeanul Ioan Bâca escaladează Alpii Iulieni

La câteva zile după ce a escaladat cel mai înalt vulcan asiatic, Ioan Bâca, șef de lucrări la Facultatea de Geografie a Universității „Babeș-Bolyai” – Extensia Bistrița, a plecat într-o nouă expediție montană, de data aceasta, pe teritoriul Sloveniei, în Alpii Iulieni. S-au alăturat profesorului, în această expediție, alți trei pasionați de alpinism, respectiv:  Ioan Croitor, profesor de geografie la Maieru, Dorin Cârcu, student la Facultatea de Geografie a Universității ,,Babeș-Bolyai”, Extensia Bistrița și clujeanul Călin Crișan.

Scopul expediției este unul științific și sportiv, după cum a declarat Ioan Bâca pentru NotaBN și constă în escaladarea  vârfului Triglav (2864 m), cel mai înalt vârf din Slovenia,  cercetarea reliefului carstic din Alpii Iulieni și observații asupra activităților turistice și agementale în regiunea Triglav-Sava Dolinka-Kranjska Gora și Postojna.  Totodată, la fel ca și expedițiile din Alpi și Caucaz, desfășurate de Ioan Bâca în cursul anului trecut, această expediție are și un scop umanitar: susținerea Asociației de Scleroză Multiplă Bistrița.

Pe lângă alpinism, cei patru temerari au practicat și cicloturismul pe ruta Dovje-Belce-Kranjska Gora, turismul sportiv la Kranjska Gora (domeniu schiabil dotat cu telescaun, bike park și sanie de vară pe șină), turismul speologic la  Postojna și turism cultural în orașele Maribor, Kranj și Ljubliana.

Sloganul sub care s-a desfășurat această expediție este: ,,Din Bistrița Ardeleană în Triglavska Bistrica” iar rezultatele acesteia vor fi valorificate de profesorul Bâca la cursurile cu studenții și masteranzii, la formarea instructorilor pentru diferite sporturi agrementale în cadrul masterului de la facultate (Turism sportiv și agrement) și la realizarea unui film documentar pentru ,,Emisiunea Fără Nume” pe care acesta o prezintă la un post local de televiziune.

În ce privește turismul din Slovenia, Ioan Bâca a dezvăluit pentru NotaBN că: ,,Slovenia este o țară turistică, cu infrastructură bine pusă la punct, mai ales în zona montană, pe valea Sava Dolinka și în zona Triglavului  unde s-au construit refugii durabile (Slajmerev, Aljaev Dom, Triglavski Dom na Kredarici). Căile de acces spre munte sunt bine amenajate și funcționale (drumuri pietruite și asfaltate, piste de biciclete) iar semnalizarea turistică este bine pusă la punct (marcaje, indicatoare, panouri informative). În aceste zone montane, toată lumea trăiește din turism: proprietari de pensiuni, angajați la parcări, personalul de la refugii, localnicii”.

Subdiviziune a Munților Alpi, Alpii Iulieni se desfășoară pe teritoriul Italiei și Sloveniei (unde ating altitudinea maximă – 2864 m în vârful Triglav). Se pare că denumirea acestor munți a fost dată după numele împăratului roman Iulius Caesar care a întemeiat orașul Cividale del Friuli la poalele acestora.