OPINII

E adevărat că fiecare are dreptul de a alege

E adevărat că fiecare are dreptul de a alege. Poți alege să te vaccinezi sau poți alege sa nu o faci .
Doar că eu cred că alegerea ar fi bine să o facem având informații credibile , de la oameni care au văzut ce poate face acest virus .
E adevărat că vaccinurile nu sunt atât de eficiente pt varianta delta ; oricum nu sunt atât de eficiente pe cât s-a sperat inițial .
E adevărat că vaccinarea nu împiedică infectarea ; doar pregăteste organismul pentru a reacționa mai rapid și mai adecvat la întâlnirea cu SarsCov2 .
Dar tot la fel de adevărat este că nu există un tratament ” minune „” , care să elimine virusul din organism imediat sau care să blocheze apariția furtunii citokinice la oamenii predispuși la un asemenea tip de răspuns imun .
Dacă ne uităm însă la țările cu rată mare de vaccinare observăm că , deși rata infectărilor este mare , numărul de spitalizări și mai ales numărul de pacienți cu forme critice de Covid 19 internati în ATI este extrem de mic .
La noi , de 18 luni nu a existat o asemenea rată de infectare , iar în ATI am văzut că ajung într-o proporție covârșitoare ( peste 90%) nevaccinați . Nu e vorba numai de persoane cu vârste peste 65 de ani si cu comorbidități importante ; sunt și multi oameni tineri , făra alte boli , unii bărbați puternici , sportivi , nefumători .
Cu siguranță poți alege să nu te vaccinezi , dar e bine să alegi asta știind că nu există un tratament minune care să îți garanteze că , odată infectat , și dacă faci o formă severă de boală , medicii te pot vindeca .
Anticorpi monoclonali ? Desigur , pot fi foarte eficienți administrați de la primele simptome sau chiar la contacți , doar că nu dispunem de ei .
Realitatea este că , odată ajunși în faza de furtună citokinică , cu saturații mici , cu afectări pulmonare mari , terapia cunoscută până acum nu garantează o evoluție favorabilă ( foarte mulți pacienți nu reușesc să se facă bine nici cu ventilație non invazivă plus corticosteroizi plus anticoagulant plus tocilizumab plus corticosteroizi inhalatori plus ACC plus vitaminoterapie ) .
Încerc să spun doar atât – odată infectat , nimeni nu poate garanta ce formă de boală vei avea .
Dacă ne uităm însă la națiunile cu rată de vaccinare mare , de peste 75% , un lucru este cert – spitalele sunt aproape fără pacienți Covid , sau oricum cu extrem de puțini pacienti Covid în ATI .
Un alt indicator foarte important este numărul deceselor .
Autor: Laura Zarafin, medic la ATI Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti