E oficial. România e pe locul 2 în lume după Siria în privința emigrației

În ultimul deceniu, după aderarea României la Uniuniea Europeană, numărul românilor care au plecat din ţară au ajuns la aproximativ 3,4 milioane, cifră care plasează România pe locul doi în lume, după Siria, în ceea ce priveşte emigraţia, conform ONU, a spus Luciana Lăzărescu, de la Centrul de cercetare şi documentare în domeniul integrării imigranţilor (CDCDI), în cadrul conferinţei finale a proiectului internaţional de cercetare „Move”.

Estimările Ministerului Românilor de Pretutindeni sunt chiar mai mari. Potrivit documentelor, autoritățile din țara noastră spun că 4 milioane de români sunt plecați peste hotare, cele mai mari comunități aflându-se în Italia, aproximativ 1.150.000 de români înregistrați oficial și Spania, cu peste. 900.000 cetățeni români. Iar numărul celor care părăsesc România crește constant și vertiginos. În 2015, de pildă, a crescut cu 7% față de anul anterior.

România are printre cele mai mici procente de rezidenţi din afara Uniunii Europene, 0,3%, astfel situându-se pe ultimele locuri din UE la acest capitol, alături de Slovenia şi Slovacia. Din totalul străinilor care imigrează în România, doar 9% vin pe baza unui contract de muncă. Principalele motive pentru care străinii vin în România sunt reîntregirea familie (43%) şi pentru studii – 23%.

În contextul crizei forţei de muncă, „România nu are o evaluare serioasă a deficitului de pe piaţa forţei de muncă pe sectoare şi ocupaţii şi este departe de a avea o abordare sistematică a imigraţiei ca forţă de muncă şi tampon pentru îmbătrânirea populaţiei”, a precizat Luciana Lăzărescu, în cadrul conferinţei.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.