OPINII

E riscant să spui “Cred în știință”.

Poți cel mult spune “cred în Natură”. Știința este doar părerea incompletă și șovăielnică a omului despre natură, știinta este mereu schimbătoare și a dat greș de nenumărate ori. Nu pot avea prea multă încredere în oameni care cred că viața în toată complexitatea ei a apărut și s-a dezvoltat în urma unui șir infinit de accidente oarbe din materie moartă, dar sunt absolut convinși de superioritatea concluziilor lor.
Știința nu este tot una cu adevărul. Știința este o esențialmente o metodă de a investiga natura pentru a o face de înțeles minții noastre limitate. Știința operează cu statistici și mărimi medii, cu erori de măsurare și de observație. Ea este o unealtă folositoare de foarte multe ori, dar niciodată în mod absolut, de vreme ce este nevoită mereu să apeleze la axiome (principii de plecare) și modele simplificatoare pentru a ne “traduce” natura pe înțelesul nostru.
Nu știința a creat viața, sistemul imunitar, vindecarea etc. Știința medicală a folosit ani de zile șocurile electrice, lobotomia, antipsihotice cu efecte secundare devastatoare (pe lângă multe reușite, desigur), ca să își poate aroga dreptul de criteriu infailibil în luarea deciziilor personale privind sănătatea.
La orice recomandare științifică actuală eu aș adaugă eticheta “a se consuma cu moderație”.
Gabriel Purcăruș