OPINII

E timpul să învățăm lecția renașterii Americii din cenușa socialismului obamist

Autor: Mihai Neamțu

Banii sunt ca iepurii: fug de zgomot, gaze lacrimogene și revoluții. Dacă vrem o țară bogată, ne trebuie un mediu prietenos cu actorii economiei libere.

În ultimii ani, sute de miliarde de dolari s-au relocat în Statele Unite. După ce administrația republicană a redus povara fiscală pe firme (de la 35% la 21%), milioane de locuri de muncă n-au întârziat să apară. Unde? În mediul privat. Creșteri salariare, bonusuri, investiții: toate acestea exprimă încrederea în viitorul Americii.

N-a fost întotdeauna așa. Barack Obama credea că dacă ai o afacere, n-ai niciun merit personal („If you’ve got a business, you didn’t build that . . . somebody else made that happen”). Bernie Sanders tuna și fulgera împotriva bogaților, vărsând în sufletul tinerilor ura incultă și prostească față de capitalism. Soluția lor dogmatică? Taxarea progresivă, taxa de mediu, taxa de moștenire, taxe și iar taxe! Pentru a realiza utopia egalității, socialiștii ar taxa și zahărul din ceai.

America a ieșit de sub zodia pomenilor cu care Partidul Democrat (un PSD cu ștaif) și-a obișnuit electoratul. Obsesia confiscării, a planificării centralizate și a redistribuirii — așadar, „calea către servitute” (Friedrich Hayek) — au lăsat loc ordinii spontane a pieței libere.

În România, corupția și reglementările birocratice (strâns legate între ele) încă mai descurajează investițiile mari de capital uman și financiar. E timpul să învățăm lecția renașterii Americii din cenușa socialismului obamist.