OPINII

E timpul să oprim declinul!

Autor: Mihai Neamțu

E plină țara de ziariști, afaceriști, universitari, magistrați sau oameni politici care invocă misterios învecinarea personală cu structurile de „intelligence.” Pe lângă snobism sau parvenitism, e atâta prostie în bănuiala că România ar putea progresa pe drumul modernizării doar prin expansiunea rolului serviciilor secrete — instituții care, știm acum, au fost conduse până deunăzi de mediocrități patente și corupte precum Florian Coldea…

Haideți să lămurim lucrurile: și la noi, ca și-n America, se găsesc patrioți și există ticăloși care activează în toate instituțiile. Ceea ce mișcă România înainte, cu adevărat, nu-i cabala politico-mediatico-tranzacțională a unor generali din Băneasa, ci inițiativa privată a tuturor micilor sau marilor antreprenori care-și urmează visul libertății. Inovatori curajoși precum Elon Musk sunt infinit mai valoroși pentru o țară decât căpușe politice precum James Comey, Peter Strzok ori Lisa Page (reprezentanți „deep State” care au căutat să blocheze votul democratic și să anuleze rezultatul alegerilor prezidențiale din 2016, SUA).

Iar dacă tot sunt invocate și la noi structurile de „intelligence”, cum — Doamne, iartă-mă! — se explică invazia proștilor, tot mai vizibilă și mai sufocantă în ultimii ani? Adrian Năstase a fost un arghirofil iubitor de putere, însă nu un idiot. Știa niște limbi străine, citise niște biblioteci, avea o cultură generală. Astăzi, în schimb, orice tractorist se visează premier și orice coafeză poate ajunge, mâine, secretar de stat. Cum? Printr-un master la Academia SRI.

Asistăm la revanșa mamelucilor și la răsturnarea valorilor, pentru care nu doar politicienii, ci și liderii corupți din servicii sunt responsabili (nu mă refer deloc la activul de ofițeri loiali României). Priviți scena publică: toți cabotinii sau impostorii ajung foarte departe! Oamenii educați, în schimb, stau cuminți deoparte. Nu mai deosebim între analfabetul funcțional şi insul instruit; între amatorul cu păreri înalte despre sine şi profesionistul modest, aplicat, știutor.

Oricâte structuri de „intelligence” am avea, asistăm la o foarte lentă (dar sigură) implozie a instituţiilor statului român, care şi‑au uitat menirea. E timpul să oprim declinul!