OPINII

E ușor de ajuns la anarhie

Atunci când ai o clasă politică atât de slabă, când pui pe funcții politruci fără meserie, iar toate astea se suprapun cu tensiuni acumulate în societate, te alegi cu o bombă atomică în propria curte care poate exploda oricând.
Instituțiile sunt credibile dacă sunt conduse de oameni credibili și aici de fapt cheia la tot ce se întâmplă. Oamenii vor deosebi grâul de neghină și vor respecta măsurile bune de sănătate nu un an, ci trei ani și chiar mai mult dacă au încredere în conducători.
E trist că de luni de zile sunt înfierați, în special de presa, toți cei care au protestat în vreun fel sau altul față de restricții.
E simplu să spui că oricine protestează astăzi e șoșoc sau că în piețe se adună proști inconștienți.
La Cluj-Napoca oamenii au ieșit să protesteze față de închiderea sălilor de sport. Îi putem numi șoșoci? Nu.
Dacă se mai bâjbâie mult, iar măsurile de genul: ne facem cumpărături când ieșim de la serviciu între 17-18 (și tăbărâm cu toții în magazine) și le prezentăm ca măsuri eficiente și salvatoare, atunci sigur nu înțelegem nimic.
Chiar și închiderea restaurantelor e discutabilă astăzi, dacă ne uităm la puținele terase deschise unde e o mare înghesuială. Cu alte cuvinte nu ne distanțăm ci mai degrabă îi ținem pe unii în casă, iar pe alții îi adunăm în diverse locuri.
Sigur că nu sunt formule standard dar orice mișcare trebuie bine analizată fiindcă a trecut un an. E limpede că tot măsurile de protecție sunt cele mai eficiente. Mască, igienă, distanțare.
Nu fac parte dintre cei care nu mai au răbdare, care nu mai suportă, dar nu pot cere altora asta.
Totodată nu trebuie să-i facem analfabeți funcționali pe cei care au protestat aseară. Chiar dacă ar fi așa, tot au acest drept, iar guvernanții nu sunt puși acolo să conducă pentru savanți și filosofi, ci pentru toată lumea, iar lumea e diferită.
Sigur că unele partide își iau seva în aceste momente și nu e pentru prima dată. Au mai fost proteste și vor mai fi și să nu ne imaginăm și nici să nu încurajăm ideea că doar unii pot protesta, că doar unii au legitimitate, că doar unii știu nevoile țării. Nu. Toți au părerile lor despre lumea asta.
Sigur că democrația e și despre reguli, iar regulile trebuie respectate.
Cel mai important e ca oamenii să vadă conducători și specialiști care să transmită încredere și care să dea soluții bune. Să vadă oameni credibili în conducerea instituțiilor publice și în felul acesta nu mai trebuie să ne fie frică de anarhie, război civil și altele ca acestea pe care deja le flutură unii și alții.
Alin Seserman