Economistul Ionel Dancă: „Este revoltator cum se rostogoleste minciuna PSD”.

Fostul consilier al premierului Dacian Cioloș, Ionel Dancă, face o analiză foarte acidă față de măsurile fiscale propuse de guvern. Acesta demontează toate măsurile propuse de guvernul Tudose, inclusiv cele ce vizează reducerile de taxe

,,Este revoltător cum se rostogolește #minciunaPSD. Guvernul Tudose nu a anunțat astăzi noi pomeni electorale, ci o creștere a taxelor și impozitelor în 2018! O să explic în cinci puncte cea mai mare hoție PSD din acest mandat.

1.Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% și a contribuțiilor sociale de la 39,25% la 37,25% are ca scop amortizarea efectelor negative ale transferului contribuțiilor de la angajator la angajat. În traducere, asta înseamnă că salariile se vor majora doar pe brut (pe hârtie).

Net-ul rămâne același. Fără aceste reduceri, prin mutarea contribuțiilor la angajat, salariile urmau să scadă, nicidecum să crească. Măsura este necesară doar pentru a putea aplica majorarea cu 25% a salariilor din sistemul public ca urmare a adoptării legii salarizarii unitare.

Deci, nu e nicio pomană aici, e doar o #minciunăPSD.

2. Aceeași explicație este valabilă și pentru majorarea salariului minim la 1900 de lei. Vorbim din nou de salariu brut care ar trebui să acopere un salariu minim de 1550 lei. Doar că în programul de guvernare, salariul minim urma să crească la 1750 de lei și nimeni nu a pomenit că trebuia să includă transferul contribuțiilor în sarcina angajatului.

3. Tot la același capitolul al harababurilor fiscale trebuie inclusă și taxa de solidaritate care și-a schimbat denumirea în contribuție asiguratoare de muncă și crește la 2,25%. Nici aici nu e vreo pomană.

4. Impozitul pe cifra de afaceri revine într-o nouă formulă, 1% pentru firmele cu afaceri până într-un milion de euro. Adică pentru cca 450000 de firme. Doar că directivele europene nu permit astfel de taxe pe cifra de afaceri decât în condiții foarte stricte, cum ar fi în cazul micro-intreprinderilor.

De fapt, aici avem o prezumție de evaziune din partea guvernului față de majoritatea firmelor din Romania. Nu e vorba de vreo facilitate, ci de o creștere a fiscalității pentru multe start-up-uri și companii cu cifra de afaceri mai mare, dar cu marje de câștig mai mici (zona de retail, producție).

5. NU IN ULTIMUL RÂND, PILONUL II. Aici este absolut revoltător ce se întâmplă. Practic, prin reducerea contribuțiilor la de la 5,1% la 3,7%, avem o creștere cu 1,4 puncte procentuale a contribuțiilor sociale ale angajatului la sistemul public de pensii. Să ne întoarcem puțin la punctul 1 de mai sus. Nu trebuia să scadă contribuțiile sociale cu 2 puncte procentuale? Ei bine, nu se întamplă așa. E chiar mai grav!

Reducerea impozitului pe venit și a contribuțiilor erau obligatorii ca veniturile nete să nu scadă prin trasnferul contribuțiilor la angajat. Dar reducerea contribuțiilor pentru angajat cu 2 puncte procentuale este anulată de scăderea contribuțiilor la Pilonul II de la 5,1% la 3,7%.

În final, venitul net al salariatului scade chiar dacă el încasează aceeași sumă după mutarea contribuțiilor. Diferența de venit pe care angajatul nu o observă este dată de reducerea contribuției lui la Pilonul II și care urma să o încaseze (cu randament) la pensionare.

Aceasta deja nu mai poate fi numită #minciunaPSD, este mult mai mult. Este o #hotiePSD!

Later edit:
Încă o #minciunăPSD (via Mereuta Mihai): prin schimbarea modului de calcul a indemnizației minime de creștere a copilului, aceasta nu mai crește la 1620 lei în 2018, ci doar la 1250 lei de la 1233 lei. Deci, nici aici nu e majorare, ci o scădere cu 370 de lei. Îndrăznește să crezi!”

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.