DIN TRANSILVANIA, EDUCAŢIE/CULTURĂ

Ecosistemul UBB de tehnologia informaţiei se integrează în elita europeană a domeniului – EIT DIGITAL

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a fost acceptată ca membru al European Institute of Innovation & Technology (EIT), fiind singura universitate din România care are acest statut în EIT DIGITAL.

“UBB are cea mai mare facultate de informatică din România şi una din cele mai competitive din ţară. UBB a început de mai multă vreme să-şi concentreze un ecosistem de IT, capitalizând avantajele competitive pe care le are, la nivel naţional şi internaţional, în (1) Inteligenţa artificială/AI (ex. generând, ca şcoală, cei mai mulţi doctori în AI din România şi dezvoltând servicii inovative, inclusiv prin machine learning, pentru actori majori, precum Banca Transilvania, spitale judeţene etc.), (2) Big data/data mining/high performance computing (ex. în parteneriat cu Bosch şi SAS – pe baza celui mai puternic supercomputer din universităţile româneşti prin prisma capacităţii de calcul simultan), (3) Realitate virtuală (ex. dezvoltând tehnologii dedicate sănătăţii mintale şi primul Centru din ţară în parteneriat cu compania americană EON Reality), (4) Roboterapie (ex. dezvoltând, prin proiecte europene, primii roboţi psihoterapeutiţi autonomi pentru anumite tulburări psihice), (5) Digitalizare strategică (ex. în parteneriat cu Microsoft) şi cybersecurity şi (6) Tehnologie blockchain (ex. demers pregătit în colaborare cu Blockchain Academy din SUA). Acceptarea UBB în EIT Digital confirmă maturizarea şi forţa ecosistemului UBB în tehnologia informaţiei (IT) şi deschide noi oportunităţi de colaborare în proiecte internaţionale de frontieră în inovarea digitală şi în educaţie (inclusiv doctorat industrial) cu ceilalţi parteneri şi membri ai EIT, în plus, devenind acum şi o voce în politicile publice în domeniu la nivel european. Toate aceste avantaje competitive vor sta şi la baza specializării inteligente pe care UBB a propus-o, împreună cu Primăria, pentru oraş/regiune, şi anume InfoBioNano4Health (proiect situat pe prima poziţie în analiza scrisorilor de intenţie la ADR-NV)”, afirmă rectorul UBB, prof. Univ. dr. Daniel David.

European Institute of Innovation & Technology (https://eit.europa.eu/) este un organism al Uniunii Europene creat în 2008 pentru a sprijini activitatea de inovare a UE. EIT este parte a programului cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare şi Inovare (Horizon Europe), iar EIT Digital este o componentă a EIT axată pe digitalizare, inovare şi sprijinirea antreprenoriatului în vederea întăririi poziţiei UE în lumea digitală.

Direcţia Comunicare şi PR a UBB