ACTUALITATE, OPINII

EDITORIAL: Ne permitem să ne mai punem întrebări? România, încotro?

de Valentina Constantin – București

A ajuns și luna februarie la final, vine primavăra. Ger, -20 de gr.C, nimic nu ne mai încălzește… nici măcar paltonul Vioricăi Dancilă sau căciula lui Iohannis.

Săptămâna trecută câteva sute de persoane au ieșit din nou în Piața Victoriei din Capitală pentru susținerea Laurei Codruța Kovesi și pentru contestarea lui Tudorel Toader, după anunțul ministrului Justiției privind revocarea. În Cluj, Timișoara, Iaşi și Sibiu a avut loc aceeași acțiune. Până când trebuie să protestăm din cauza celor aleși? Am voie să îmi pun întrebări? Haideți să ne întrebăm ce se întâmplă în țara în care democrația a înghețat. Privind asupra evenimentelor din ultima lună, e suficient pentru a emigra spre un loc mai cald, până la urmă în ultimii zece ani au plecat din țară 3,4 milioane de români. Conform ONU, România se plasează pe locul doi în lume, după Siria, în ceea ce priveşte emigraţia.

Cu toate acestea, cuvântul care a fost cel mai prezent pe buzele jurnaliștilor a fost „justiție”. Care justiție? Care raport? Doar domnul Tudorel Toader ne poate explica. Unde este așa-zisul „stat de drept”? Este plină scena politică de doctori în justiție. Aleg să critic sistemul politic, aleg să critic justiția, dar și pe marea „duamnă” Koveși.

Suntem prea săraci să nu facem asta. Este singurul lucru pe care îl avem. Am învătat că nici un om nu trebuie idolatrizat – este definiția clară a naivității. Nu trebuie să mai fim naivi. De ce trebuie să fim un popor împărtit? PSD-ALDE sau Iohannis-DNA? Ne lăsăm conduși de zvonuri, uităm ce înseamnă esența democrației și renunțăm la principii. Tocmai de aceea, politicienii își permit să schimbe legile în favoarea lor, suntem conduși prin frică, frica de ruși, de americani, frica de creșterea taxelor și a impozitelor, frica de sărăcie. Romania este o țară de fricoși. Iubim cancan-ul, ne place să ascultăm bârfe și să avem un motiv de ceartă. Refuzăm să creștem împreună ca popor, uităm că intituțiile statului sunt acolo pentru a ne face viața mai ușoară, sau cel puțin în teorie.

Care este rolul DNA-ului? Este o armă politică? De ce este văzut DNA-ul ca un nou partid când, de fapt ar trebui o să fie o instituție? Oare nu cumva maximizăm fiecare acțiune a acesteia? Până la urmă acesta este scopul ei să combată și să prevină infracțiunile de corupție.

Asteptăm mereu un lider să ne salveze, un erou, dar fiecare lider ajunge să fie mai presus de lege. De ce nu putem pedepsi corupția? Cine ne oprește? De ce ne complicăm? De ce lăsăm politicienii să se joace cu noi? Haideți să ne respectăm pe noi ca oameni, ca popor. Câți dintre noi au ascultat discursurile doamnei Dăncilă? Un nou prim-ministru, un nou șir de promisiuni. Toți promit, nimeni nu face. Dar cine știe, poate în 2020 o să auzim promisiuni noi peste cele vechi, soluții rămase nivelul de propunere, kilometrii de autostradă pe hârtie, spitale și școli care se vor moderne, agricultură în floare.

Așteptăm un lider care va lupta pentru nevoile oamenilor din stradă. Locul cetățenilor nu este la proteste, acesta trebuie să fie alături de familie, alături de copii, de prieteni. Nu avem nevoie de mesaje de mobilizare, nu în situația în care a ajuns România. E vremea să acționăm pentru noi și copiii noștri. România e o țară liberă! Românii au uitat să fie solidari. Protestele din ultimul an care zguduie România au reușit să împartă țara, iar politicienii ne privesc doar ca procente la vot. Nu trebuie să luptăm contra PSD, nu trebuie să luptăm împotriva Guvernului sau împotriva Președintelui.

Trebuie să luptăm pentru democrație și pentru libertate, iar educația este singura armă!