EDITORIAL: Weekend-ul partidelor. Se mai poate schimba ceva în România cu ajutorul partidelor?

de Valentina Constantin – București

A fost întrunit Consiliul Național al PNL. Nu știați? Ei bine, dacă nu aș fi fost acolo probabil nici eu nu aș fi aflat. Motivul e destul de simplu. PNL-ul nu a făcut gălăgie, nu au fost mii de oameni veniți cu autocarele, nu a fost nimeni care sa scandeze vizavi, asa cum s-a întamplat la congresul organizat de PSD.

După cum spuneam, a avut loc Consiliul Naţional al PNL – al doilea cel mai mare partid din țară sau opoziția lui Daddy, care a decis să voteze susţinerea preşedintelui Klaus Iohannis pentru un nou mandat la viitoarele alegeri prezidenţiale, precum şi desemnarea lui Ludovic Orban pentru postul de premier. Lucruri mărețe, dar mai e până acolo. Iohannis are aproape doi ani la dispoziție pentru a decide dacă acceptă sau nu. O decizie grea având în vedere că sprijinul partidului vine la pachet cu propunerea de premier. Printre altele, PNL-ul încearcă să ne arate că mai există o șansă. Se dorește ca fiecare filială locală și județeană a partidului să aibă o pagină de internet, astfel liderul și întregul partid vor putea comunica mult mai ușor și mai eficient cu cețenii. Liberalii doresc să pună accent pe transparență și comunicare prin New Media. Foarte frumos.

Nu au promis marea cu sarea, așa cum a facut PSD-ul cu o seara înainte, atunci când a ajuns cu planurile pentru guvernare până în 2040. Ei bine, dacă vom continua să ignorăm opoziția și vom doar blama în continuare ceea ce am votat în urma cu un an si jumatate, poate că PSD-ul  chiar va ajunge să implementeze programul pentru 2040, doar că, cel mai probabil atunci vom redeveni Republica Socialistă România.

La sedință au participat membrii de partid din întreaga țară. Se putea observa clar că există o problema la nivel de organizare, mai ales în ceea ce privește filialele județene ale partidului. Am văzut oameni preocupați de soarta acestei țări, oameni dornici de schimbare, oameni care vor să se reinventeze, dar și deținători de funcții prezenți doar pentru poze sau pentru a recita discursuri somptuase și populiste.

Unul dintre discursurile care mi-a atras atenția a fost cel al președintelui PNL, Ludovic Orban. Acesta a apărut în fața membriilor de partid ca un lider plin de speranță, mai hotărât ca niciodată și decis să schimbe partidul. Să ne amintim momentul în care acesta a renunțat la toate funcţiile publice şi politice şi s-a retras din cursa pentru Primăria Capitalei, după ce a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA. Un moment de declin pentru acesta, atât ca om politic, dar și pentru tot ce a însemnat el pentru partidul PNL.

În momentul în care a fost pus sub control judiciar, Orban declara „Eu nu mă joc cu viaţa politică şi cu activitatea publică. Atâta timp cât sunt implicat într-o anchetă de procedură penală, nu mă pot prezenta în faţa cetăţenilor să le cer votul”. Acesta a fost un exemplu clar de onestitate din partea lui. Astăzi, același om vine în fața noastră și spune ferm STOP nedreptății. Îi acordăm o șansa? Iohannis îi va acorda o șansă? Vom trăi și vom vedea ce oferte mai apar.

PNL-ul are nevoie de forțe noi, dar trebuie îmbunătățită și formaținea de astăzi, partidul trebuie să se reformeze și să ofere cetățenilor lideri pregătiți, puternici și apropiați de oameni. La fel cum susținea și Ludovic Orban, gata cu blaturile, este momentul să fim curajoși. Mult succes, domnule Orban, poate vom reuși…până la urmă ne dorim același lucru.

Nu spun toate acestea pentru că vreau să ridic PNL-ul în slăvi. Vorbesc doar din perspectiva unui om care urmărește îndeaproape tot ceea ce se întamplă pe scena politică, și până acum asta e tot ceea ce avem. Nu spun că liberalii sunt perfecți, pentru că nici de această dată nu au lipsit „prințesele” care își făceau selfie-uri în sala în timp ce era anunțat candidatul la președinție sau nu mai vorbesc de milioanele de euro din totatul bolizilor cu numere din toate județele, aflate in parcare, dar fiecare pădure are uscăciuni.

Dacă privim în curtea PSD-ului putem vedea oameni uniți și puternici. Dar cum sunt acești oameni? Sunt încolțiți de justiție, fac legiile doar în favoarea lor, declară lucruri care se bat cap în cap și propun o strategie pentru zeci de ani de acum încolo, fără să se întrebe dacă noi mai suportăm promisiunile lor. Liviu Dragnea a întrebat la Congresul PSD de sâmbătă, dacă membrii mai doresc ca acesta să fie în continuare președintele partidului. Stimate domn Dragnea, de ce nu întrebați oamenii din stradă dacă mai doresc acest lucru? Vă spun eu că nu. De ce? Pentru că nu aveți curaj să înfruntați adevărul, pentru că preferați să vă ascundeți în spatele unor pioni teleormăneni.

Potrivit unui sondaj lunar Romnibus realizat de IMAS, PSD pierde poziția de lider al clasamentului partidelor. Acesta este un semn clar că românii nu mai au încredere să voteze Partidul Social Democrat. Poate faptul că au promis lucruri și nu au realizat nimic, poate pentru că au schimbat Guvernul de trei ori într-un an de zile sau poate pentru că în sfârșit am înteles cum trebuie să meargă lucrurile în aceasta țară.

Vom vedea la vot, singura dată când noi, simpli cetățeni, putem alege cu adevărat actorii de pe scena politică. Nu contează de partea cui suntem, contează să luptăm pentru țară și să susținem oamenii alături de care chiar putem schimba România.

 

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.