Editoriale Avertisment. Investitorii penalizează politicile guvernamentale și evită România

Autor: Claudiu Vrânceanu

Dinamica investiţiilor străine directe reflectă atractivitatea mediului de afaceri românesc şi percepţia investitorilor străini. Din păcate, apar primele semne ale unui declin investițional în România! Numărul societăților cu capital străin înființate în România a scăzut în acest an, în primele opt luni, potrivit celor mai recente date ale Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Context alarmant: România NU mai este competitivă din punct de vedere al disponibilității forței de muncă calificate și are probleme legate de competitivitate în domeniul fiscal. (Studiul, aici)

Pentru prima dată din 2015, de când Consiliul Investitorilor Străini (FIC) realizează chestionarul în rândul membrilor săi (cu privire la indicele de percepție asupra mediului de afaceri), majoritatea respondenților a declarat că România NU mai este competitivă din punct de vedere al disponibilitătii forței de muncă calificate.

Investitorii vor ca mediul public și cel privat să colaboreze îndeaproape pentru a îmbunătăți piața forței de muncă din România înainte că ea să devină un impediment major în calea dezvoltării.

Context macro: investiţiile străine în România au ajuns la 4,5 miliarde de euro în 2017, în foarte uşoară creştere faţă de 2015 sau 2016, dar la jumătate faţă de nivelul înregistrat în anii 2007 – 2008.

Miezul problemei: cu un nivel scăzut al încrederii în politicile publice este puţin probabil ca România să atragă noi investiţii în zonele cu şomaj încă ridicat, în sectoare esenţiale cum este cel al utilităţilor sau în proiecte de parteneriat public-privat pe care reprezentanţii Guvernului încearcă să le încheie în perioada următoare.

It’s economy, stupid! Anul 2017 a fost marcat de o „revoluţie fiscală“ ale cărei obiective şi beneficii mediul privat încă nu le-a înţeles şi care a fost implementată în ciuda comentariilor negative aproape unanime. În paralel, a fost consumată foarte multă energie pe dezbaterile privind reforma sistemului judiciar, fără a fi luate însă în considerare problemele practice ale mediului de afaceri.

Ce face, totuși, ca o țară emergentă să devină una cu potențial de dezvoltare? Reiau aici o analiză economică ce surprinde șase criterii pentru a identifica o economie emergentă sănătoasă:

  1. O creștere economică puternică, stabilă și constantă
  2. Un grad ridicat de diversificare economică
  3. Un stat sănătos
  4. Riscurile suverane, sub control
  5. O inflație controlată
  6. Stabilitate politică și o stare bună a mediului de business.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.