DIN TRANSILVANIA

Elevii Colegiului ,,Andrei Mureșanu” Bistrița, locurile I și II la Concursul Internațional ,,Tineri în pădurile Europei”

Rezultat remarcabil pentru un lot de elevi ai Colegiului Național ,,Andrei Mureșanu” din Bistrița, care au reprezentat România la Concursul Internațional ,,Tineri în pădurile Europei” International Young People In European Forests) și care a reușit să câștige locurile I și II în fața a 24 de elevi din 8 state europene. Concursul, care a avut loc în Lituania în perioada 19-22 septembrie, a cuprins două etape.  Prima etapă a fost structurată pe două probe: proba de prezentare a unui studiu de caz privitor la exploatarea forestieră din țările participante și un test de cunoaștere a legislației și a specificului forestier european. Cea de-a doua etapă a constat într-un concurs internațional mixt: prin tragere la sorți au fost desemnate echipe formate din doi sau trei elevi din diferite țări care au desfășurat activități de tip outdoor în pădure. Aceste activități au cuprins probe practice (sportive și probe teoretice).

La prima etapă a concursului, România s-a situat pe locul al II-lea, la 1,4 puncte după Polonia și cu 6 puncte înaintea Cehiei. Lotul României, care a obținut această performanță, a fost format din elevii Colegiului Național ,,Andrei Mureșanu” BistrițaCorcode Alexandra, Cucuiet Vlad si Magda Elisa, coordonați de profesoara de geografie Crina Peter. Etapa a doua a concursului a fost câștigată de eleva Alexandra Corcode din România care a format echipă cu un elev din Cehia și cu unul din Ungaria.

,,A fost o competiție grea, solicitantă dar foarte bine organizată, cu multe surprize plăcute, la care s-au implicat atât comunitatea locală cât și reprezentanți ai Ministerului Mediului din Lituania și ai Ariilor Protejate din această țară, premierea fiind făcută de către viceministrul lituanian al mediului. Mulțumim tututor celor care ne-au transmis gândurile lor pozitive și încurajări, dar și celor care au făcut posibilă deplasarea noastră în Lituania: Regia Națională a Pădurilor ,,Romsilva” prin inginer Georgeta Seghedin, Adrianei Bartha-inginer la Romsilva Bistrița-Năsăud  (pentru ideile valoroase în toate etapele premergătoare acestei competiții) și firmei Sepia Print prin domnul Flaviu Olinca care ne-a asigurat tinuta de concurs, personalizată cu România” ne-a declarat profesoara Crina Peter, coordonator al lotului de elevi care a obținut aceste rezultate remarcabile în Lituania.

Pe lângă probele concursului,  au avut loc prezentări culturale naționale, lotul fiecărui stat aducând, în fața celorlalți participanți, specificul cultural al statului pe care l-au reprezentat. Îmbrăcați în costume populare, elevii din România au prezentat evenimente tradiționale legate de succesiunea anotimpurilor și relația acestora cu mediul înconjurător, în special cu pădurea.