Elevii premianţi nu mai primesc burse fiindcă primarii au folosit banii ca să-şi mărească salariile

Deşi Guvernul a dispus, printr-un ordin, acordarea de burse de merit tuturor elevilor ce obţin o medie generală mai mare de 8,50, decizia rămâne în multe localităţi scrisă doar pe hârtie.

Şi, asta pentru că executivul le-a permis consiliilor locale să aloce, în funcţie de buget, ce sume vor şcolilor şi liceelor. Aşa se face că doar o mică parte din elevi ajung să primească astfel de burse.

La Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti, 80 la sută dintre elevi au avut anul şcolar 2016-2017, medii generale mai mari de notă 8,50. Nu toţi primesc însă burse de merit. Unii nici nu ştiau că se încadrează.

Cei din consiliul local au redus numărul beneficiarilor. Aşa se face că, în Ploieşti, doar câteva sute de elevi de gimnaziu şi de liceu primesc bursele de merit – care valorează 100 de lei.

,,Am fost într-o tabără şi au venit din toată România copii, şi ei au venit şi pe bursă, sunt la o şcoală din Bucureşti. Norocoşii. La noi nu e aşa”, spune un elev.

Şi copiii cu media peste şapte, care provin din familii sărmane, ar trebui să primească burse de studiu. În comună Maieruş, din judeţul Braşov, nimeni nu a auzit însă de aşa ceva. ,,Aicea, la Maieruş, nu! N-am auzit nici anul trecut, nici anul ăsta”, spune mama unei eleve.

Întrebat de ce nu au ajuns banii la copii, primarul Nistor Boricean dă vină pe bugetul insuficient. Recunoaşte că salariile angajaţilor Primăriei au fost mărite, cu un procent ,,confidenţial”. Despre burse însă spune că: ,,dacă nu sunt bani, n-o să dăm”.

Şi la Apaţa, bursele sunt doar o legendă. Laszlo Boloni, primarul Comunei Apaţa: ,,Nu au fost prevăzute sume pentru burse de când mă ştiu eu, de când lucrez la primărie… nu au fost niciodată alocaţi bani!

Conform legii, bursele de merit se acordă pe perioada cursurilor şcolare, inclusiv pe timpul pregătirii bacalaureatului.

sursa protv.ro

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.