ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ, ECONOMIC

Elveția a ieșit din neutralitate

Elveția – Țara cantoanelor, cum mai este cunoscută – a căutat și a reușit să-și păstreze un statut special printre țările europene, inclusiv în timpuri extrem de tensionate, fiind suficient în a aminti de cel de Al Doilea Război Mondial.

În contextul invadării Ucrainei, cel mai probabil forțată de statele membre ale Uniunii Europene, Elveția a decis să-și părăsească acest statut al neutralității – care-i conferea, neîndoielnic, mari avantaje – alăturându-se sancțiunilor impuse Rusiei.

”Având în vedere intervenţia militară a Rusiei în desfăşurare în Ucraina, Consiliul Federaţiei (guvernul) a luat decizia (…) de a adopta pachetele de sancţiuni impuse de UE.”, a comunicat Guvernul federal.

Elveția a adoptat, de asemenea, sancțiuni financiare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, prim-ministrului Mihail Mișustin și ministrului de externe, Serghei Lavrov.

Totuși, prin propunerea de a fi un potenţial mediator între Rusia și Ucraina, Elveția denotă faptul că părăsește neutralitatea sa tradițională cu o mare reținere.